Een lekker recept om zelf Friese Oranjekoek te bakken. Twee heerlijke brosse kruidige koeklagen met sinaasappelsnippers gevuld met amandelspijs. Met een roze zoete glazuur en een toefje room. Deze plaatkoek wordt gesneden in kleine blokjes en geserveerd bij koffie en thee.
Voeg het ei, zout, anijszaad, nootmuskaat, kardemom en sinaasappelsnippers toe en meng even goed door, door te pulseren.
1 ei, ¼ theelepel zout, 1 theelepel anijszaad, ½ theelepel nootmuskaat, ¼ theelepel kardemom, 50 gram Gekonfijte sinaasappelsnippers
Voeg de bloem en bakpoeder toe en meng tot je een vast geheel krijgt.
325 gram bloem, 1 theelepel bakpoeder
Haal uit de kom van de keukenmachine en kneedt even goed door.
Verdeel het deeg in tweeën en verpak in plastic folie. Leg in de koelkast gedurende 30 minuten.
Smeerbaar amandelspijs maken
Prak de amandelspijs met een vork fijn en meng het losgeklopte ei erdoor. Voeg dan telkens een eetlepel water toe, tot je een smeerbaar spijsmengsel hebt gekregen.
250 gram amandelspijs, 1 ei, water
Maken Oranjekoek
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Pak het eerste pakket deeg uit de koelkast en rol uit tot 25 × 25 cm (snij de randen daarbij recht). Leg dit op een bakplaat bekleedt met bakpapier (of rul uit tussen bakpapier zie tips *)
Pak het amandelspijs en smeer dat uit over de koek.
Pak nu het tweede pakket deeg uit de koelkast en rol die ook uit tot een lap van 25 × 25 cm. Snij de randen recht en leg dit deeg op de amandelspijs vulling.
Prik met een vork gaatjes in het deeg en bestrijk het deeg met water.
Bak de oranjekoek 30 minuten in de oven tot hij lichtbruin is. De bovenkant zal dan nog een beetje zacht zijn.
Laat op de plaat afkoelen naar kamertemperatuur.
Glazuur aanbrengen
Meng het poedersuiker, terwijl je mixt, met het bessensap tot je een roze glazuur krijgt, die net vloeibaar is.
200 gram poedersuiker, 2 eetlepels Rode bessensap
Giet het glazuur over de bovenkant van de Oranjekoek en smeer uit met een Paletmes (of de achterkant van een lepel).
Laat het glazuur uitharden.
Serveren
Snij de Oranjekoek in vierkante stukken van ongeveer 5 × 5 cm.
Pak de spuitzak met slagroom en spuit een klein toefje op de bovenzijde van elk stukje Friese koek.
150 ml slagroom
Decoreer met een suiker decoratie, stukjes vers fruit of chocola.
suiker versiering
NOTITIES
1. - Gekonfijte SinaasappelsnippersDit ingrediënt is de naamgever van de Oranjekoek. Je kunt ze kant-en-klaar kopen, maar ik heb ook een heel lekker recept om zelf makkelijk gekonfijte sinaasappelsnippers te maken.2. - AmandelspijsSamen met ei en water wordt dit de vulling. Het ei en water voeg je toe zodat de spijs smeerbaar wordt en het goed te verdelen is over je eerste laag deeg.3. - SpecerijenAnijszaad, Kardemom en Nootmuskaat - De kruiden die de plaatkoek zijn heerlijke smaak geven. Hoewel er veel kruiden varianten zijn op Friese Oranjekoek (iedere bakker kent zijn eigen recept) is anijszaad altijd aanwezig.4. - MengenHet meest snelle (en eenvoudige) is om het deeg in de keukenmachine met mes te maken. Maar je kunt het deeg ook met de mixer maken.Meng dan de boter 3 minuten met de suiker. Voeg het ei toe en meng ook de specerijen erdoor, terwijl je blijft mixen op hoge snelheid. Zeef de bloem en bakpoeder boven het beslag en mix die op lage stand erdoor tot het net gemengd is.5. - GlazuurMaak het glazuur door het poedersuiker met het bessensap te mengen. Dit doe je door, terwijl je mixt, telkens een scheutje bessensap toe te voegen. Het glazuur moet net smeerbaar zijn. Maak je het namelijk te dun, dan vloeit het van de bovenzijde van het gebak af.6. - OvenWanneer je onder- en bovenwarmte gebruikt zet je de temperatuur op 180 °C. Bij een heteluchtoven is 160 °C voldoende. Kun je kiezen gebruik dan onder- en bovenwarmte.7. - Bewaren
Koelkast - Zonder toefje slagroom kun je de Friese Oranjekoek in een luchtdichte doos tot 7 dagen bewaren in de koelkast. Heb je het toefje al aan gebracht dan is de maximale bewaartijd 2 dagen.
Invriezen - Leg de blokjes oranjekoek in een diepvriesdoos en bewaar ze tot 3 maanden in de diepvries. Laat ontdooien in de koelkast.
8. - VoedingswaardeDe voedingswaarden zijn per blokje Friese Oranjekoek dat met slagroom is gedecoreerd.