Hier is een heerlijk zoet baksel voor bij de koffie - Apfelstrudel met filodeeg. Een heerlijke appeltaartvulling in een krokante gelaagde filodeegkorst. Je zet deze strudels in 10 minuten in elkaar en bakt ze daarna goudbruin in de oven. Maak ondertussen een heerlijke warme vanillesaus, die deze heerlijke huisgemaakte apfelstrudel helemaal afmaakt. Niet alleen heerlijk tijdens de feestdagen- of appelseizoen. Dit recept is het hele jaar door uitstekend.
4Appels geschild, zonder klokhuis en in dunne plakjes gesneden
100gramsuiker
½theelepelzout
1theelepelkaneelgemalen
90grampaneermeel
10vellen filodeegontdooid
125gramboterongezouten, gesmolten
Vanillesaus
500mlmelk
2theelepelsvanille-extract
50gramsuiker
2eidooiersmaat L
Ingredients you need per step are listed below the step in Italic
Instructies
Apfelstrudel
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng rozijnen, rum, citroensap en boter in een pan. Breng op middelhoog vuur aan de kook tot de boter gesmolten is. Roer het goed door en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
Neem een vel filodeeg en leg dit op bakpapier. Bestrijk het vel met de gesmolten boter. Leg er een tweede vel op. Bestrijk dat ook met gesmolten boter. Herhaal dit totdat je een stapel van 5 lagen filodeeg krijgt.
10 vellen filodeeg, 125 gram boter
Neem de appelvulling en leg een strook vulling op de bodem van het filodeeg over de volle lengte - ongeveer 10 cm dik.
Gebruik het bakpapier en rol het filodeeg om de vulling. Je krijgt daardoor een cilindervorm. Bestrijk de buitenkant met gesmolten boter.
Leg de strudel op de bakplaat en zorg ervoor dat de naad aan de onderkant zit. Herhaal dit (smeer de vellen in met boter, vullen en oprollen) voor de andere filodeeg vellen en leg de tweede apfelstrudel apart van de eerste. Snijd de bovenkant van het deeg halverwege in porties.
Bak gedurende 50 minuten. Draai de bakplaat halverwege zodat het gelijkmatig gebakken wordt.
Vanille saus
Verwarm de melk in een steelpan.
500 ml melk
Voeg vanille en suiker toe en mix tot het is opgelost.
2 theelepels vanille-extract, 50 gram suiker
Voeg in een grote kom de eidooiers toe en begin te kloppen tot ze romig zijn.
2 eidooiers
Als de melk kookt, voeg je deze beetje bij beetje toe aan de eidooiers terwijl je roert tot het schuimig is.
Serveren
Haal de apfelstrudel uit de oven en snij er een plakje van. Bestrooi met banketbakkerssuiker. Serveer met wat warme vanillesaus!
NOTES
1. Appels - gebruik een stevige appel zoals Granny Smith, Galia of Golden Delicious voor de vulling.2. Rum - voor het op smaak brengen van de vulling. Ik geef de voorkeur aan bruine rum omdat die meer smaak en diepte heeft. Je kunt gouden rum of witte rum gebruiken. Als je niet graag alcohol gebruikt, vervang deze dan door water.3. Paneermeel - om vrijgekomen vocht op te nemen zodat je deeg krokant blijft.4. Filodeeg - een dun deeg op basis van bloem. Door elk vel in te smeren met gesmolten boter, krijg je een knapperige gelaagde korst aan de buitenkant. Bedek het filodeeg tijdens het werken met een vochtige handdoek om het vochtig te houden. Anders droogt het deeg snel uit.5. Oven - Als je boven- en onderwarmte gebruikt, stel je de temperatuur in op 180 °C. Bij een heteluchtoven is 160 °C voldoende.6. Bewaren
Koelkast, ongebakken - Wikkel in plastic folie en bak af voordat je het gaat serveren.
Koelkast, gebakken - Twee dagen in een luchtdichte verpakking bewaren. Verwarm voor het opdienen gedurende 15 minuten op 150 ° C.
Diepvries, ongebakken - Doe de apfelstrudel in een diepvrieszakje of doos en bewaar maximaal een maand.
Niet doen - Vries gebakken apfelstrudel in. Het wordt nat en klef als je het na het bakken ontdooit.
7. Voedingswaarde - De voedingswaarde is per portie.