Als je een zoetekauw bent ga je deze banaan tompouce met karamel zo lekker vinden. Het is een heerlijke variatie op de normale roze tompouce met verse banaan, slagroom en een heerlijke karamelsaus. En knapperig bladerdeeg wat natuurlijk niet mag ontbreken. Een makkelijk, lekker en simpel recept voor een heerlijke lekkernij!
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Karamelsaus
In een grote pan schud je de suiker. Zorg ervoor dat je een egale laag maakt.
200 gram suiker
Laat op laag vuur langzaam smelten en vervolgens verkleuren. Loop vooral niet weg, het brandt snel aan.
Wanneer het amber kleurig is geworden, zet je het vuur uit.
Verwarm de slagroom tot hij heet is en schenk die bij de karamel (geen koude slagroom toevoegen, dan gaat het enorm sissen en spetteren).
125 ml slagroom
Zet de karamelsaus weer aan op laag vuur, voeg ook de boter toe, en roer tot je een mooie vloeibare saus hebt gekregen.
1 eetlepel boter
Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
Banaan Tompouce
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Snij de velletjes bladerdeeg in tweeën en leg op de bakplaat.
2 vellen bladerdeeg
Bak het bladerdeeg in 15 minuten goudbruin.
Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
Snij met een mes het velletje bladerdeeg doormidden(halveer het plakje dus), zodat je de binnenkant van het vel ziet.
Klop de slagroom stijf met de eetlepel suiker.
250 ml slagroom, 1 eetlepel suiker
Snij de banaan in plakjes van ½ cm dik.
1 banaan
Leg de onderkant van het bladerdeeg op een bord, de bak zijde naar beneden.
Verdeel wat slagroom erover (dat gaat het makkelijkste als je de slagroom in een spuitzak doet).
Leg daar wat plakjes banaan op.
Leg de bovenkant van het bladerdeeg erop (bakzijde naar boven).
Schenk er wat karamel saus over (ik gebruikte daar een flesje voor wat je ook gebruikt om poffertjes beslag in de pan te schenken).
Serveer meteen.
NOTITIES
1. Wil je dit recept maken? Bestel dan alle ingrediënten snel en eenvoudig met één druk op de knop: 2. Bladerdeeg - Dit recept maakt gebruik van plakjes roomboter bladerdeeg, die een luchtige, knapperige korst geeft. De vellen die worden gebruikt zijn 10 x 10 cm. Je kunt vers of bevroren bladerdeeg gebruiken, maar vergeet niet te ontdooien voor gebruik. Als het deeg groter is, gebruik dan een pizzasnijder of een scherp mes om de grootte aan te passen.3. Slagroom - Je kunt eventueel een zakje Klopfix toevoegen zodat de slagroom niet uitloopt.4. Banaan - Banaan verkleurt snel, maak deze tompouce dus op het allerlaatste moment. Om verkleuring van de banaan tegen te gaan kun je hem met citroensap bestrijken, daardoor hou je het wel een uurtje tegen.5. Bewaren
Omdat deze tompouce is gemaakt van vers fruit kun je deze niet lang bewaren. Maak hem vers en bewaar afgedekt op een koele plaats (max. 1 tot 2 uur) tot gebruik.
6. De weergegeven voedingswaarde is per banaan tompouce met karamelsaus. De weergegeven waarde ligt veel te hoog omdat je nog best wel wat karamelsaus over houdt.