Dit recept voor walnootbroodjes met sinaasappel bewijst het: broodjes bakken is helemaal niet moeilijk. Heerlijke broodjes met knapperige walnoten en een vleugje frisheid van de sinaasappel. Een perfect combinatie van smaken, lekker bij de soep of brunch. Bakken was nog nooit zo makkelijk!
Voorbereiding 15 minutenmin
Kook Tijd 15 minutenmin
Rijstijd 2 uuruur5 minutenmin
Totale Tijd 2 uuruur35 minutenmin
Gang Brood Bakken, Lunch Recept, Ontbijt
Wereldkeuken Overige keukens
Hoeveelheid 8broodjes
Ingrediënten
2sinaasappels
6gramgistinstant
360grambloem
50grambotergesmolten, afgekoeld
3gramzout
½theelepelgedroogde tijm
½theelepelgedroogde oregano
75gramwalnotengrof gehakt
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Pers de sinaasappels uit en vang het sap op.
2 sinaasappels
Vul aan tot 150 ml.
Meng de bloem met de gist, het sinaasappelsap en de gesmolten boter en kneed goed door.
6 gram gist, 360 gram bloem, 50 gram boter
Strooi het zout erbij en kneed verder tot het deeg soepel en elastisch wordt (ongeveer 10-15 minuten kneden).
3 gram zout
Strooi de tijm, oregano en walnoten boven het deeg en kneed goed door zodat het deeg en alle ingrediënten goed gemengd zijn.
½ theelepel gedroogde tijm, ½ theelepel gedroogde oregano, 75 gram walnoten
Doe het deeg in een ingevette schaal die je afdekt met plasticfolie.
Zet een uur op een warme plek zodat het deeg kan rijzen.
Haal het deeg uit de kom en duw de lucht eruit.
Vorm 8 bolletjes van het deeg en leg ze 20 minuten onder een doek.
Bol ze dan nog eens op, en laat ze 30-45 minuten voor een tweede keer rijzen onder plasticfolie op een warme plaats.
Verwarm ondertussen de oven voor op 230 °C of 210 °C
Haal het folie van de bakplaat en zet de bakplaat in de oven. Bak de broodjes in 15 minuten gaar.
NOTITIES
1. Gist: In dit recept is 6 gram (1 ½ theelepels) instant gist gebruikt. Gebruik je liever verse gist, dan heb je 12 gram nodig. Gebruik je droge gist, dan heb je 6 gram nodig. Let op: bij zowel verse gist als droge gist moet je de gist eerst oplossen in lauwwarme melk.2. Variaties en vervangingen:
Ook lekker: Voeg 2 eetlepels gewelde rozijnen toe aan het deeg voor walnoot rozijnenbroodjes.
Je kunt de walnoten ook vervangen door amandel of pecannoten.
3. Hoe controleer je of je deeg voldoende gekneed is (voor de eerste rijs)?Check het deeg want je wilt niet onder- of overkneden. Dat doe je door een vliesje trekken. Pak een balletje deeg en druk het plat. Rek het deeg een beetje uit, draai het in je handen een kwartslag en draai nogmaals. Rek het deeg vervolgens weer uit en draai weer een beetje. Doe dit net zolang tot er een dun vlies (waar je je vingers doorheen ziet) ontstaat, (dit kun je niet in één keer doen). Als het deeg scheurt voordat je een dun vlies ziet ontstaan dan is het deeg nog niet goed en kneedt je het nog eens 2 minuten. Laat het deeg vervolgens rijzen.4. Oven: Wanneer je onder- en bovenwarmte gebruikt zet je de temperatuur op 230 °C. Bij een heteluchtoven is 210 °C voldoende. Kun je kiezen gebruik dan onder- en bovenwarmte.5. Bewaren
Kamertemperatuur: Verpak de walnotenbroodjes in plasticfolie of een luchtdichte doos. Zo kun je het tot 2 dagen bewaren bij kamertemperatuur.
Diepvries: Deze broodjes kun je goed invriezen. Verpak in twee lagen folie en vries het tot maximaal 2 maanden in.