Lactosevrije cupcakes met de smaak van chocolade cupcake, maar zonder melkproducten. Fijn als je een intolerantie hebt, maar wel wilt genieten. De cake is smeuïg, vol van smaak en luchtig. En makkelijk te maken!
In een tweede kom meng je de olie, azijn, vanille-extract en het water tot het goed gemengd is.
75 ml zonnebloemolie, 1 eetlepel azijn, 1 theelepel vanille-extract, 300 ml water
Voeg de inhoud van de eerste schaal toe terwijl je blijft mixen tot het beslag geen klontjes meer heeft.
Verdeel het beslag over de cupcake vormpjes en schuif de bakvorm in de oven.
Bak 25 minuten (halverwege de vorm omdraaien) tot de cupcakes gaar zijn.
Laat 5 minuten staan en los de cupcakes dan op een rek, zodat ze af kunnen koelen naar kamertemperatuur.
NOTITIES
1. Wil je dit recept maken? Bestel dan alle ingrediënten met één druk op de knop: 2. Vanille-extract - Voor een vleugje vanille smaak. Als je het aan kunt komen gebruik dan natuurlijk vanille-extract. Met dit vanille-extract recept maak je dat zelf (en dat is veel goedkoper dan zo’n klein flesje uit de winkel en je kunt er heel lang mee doen).3. Oven - Wanneer je onder- en bovenwarmte gebruikt zet je de temperatuur op 180 °C. Bij een heteluchtoven is 160 °C voldoende. Kun je kiezen gebruik dan onder- en bovenwarmte.Bak je cupcakes in het onderste derde deel/midden van je oven. Ze hebben meer kans om te verbranden als je ze bovenin de oven bakt.4. - GaarheidOvens zijn inconsistent in warmte (soms zijn ze kouder dan de aangegeven temperatuur, andere keren worden ze heter).En als je je oven nog niet zo goed kent, controleer dan de cupcakes twee minuten voor het einde van de baktijd op gaarheid. Dat kan op drie eenvoudige manieren:
Schud de vorm lichtjes. Als de bovenkant van de cupcakes bewegen, zijn ze nog niet klaar.
Druk met je vinger op het midden van een cupcake. Als de afdruk meteen terug veert, is de cupcake klaar. Als er een kuiltje zichtbaar blijft, moeten ze iets langer bakken.
Prik een tandenstoker in het midden van een cupcake. Als deze er schoon en droog uit komt, zijn de cupcakes gaar.
5. - BewarenKamertemperatuur - Wikkel de cupcakes in plastic folie of bewaar ze drie dagen in een luchtdichte trommel. Diepvries - je kunt de cupcakes invriezen. Wikkel ze eerst in aluminiumfolie en doe alles in een zak of luchtdichte verpakking. Zo kun je ze maximaal twee maanden bewaren.6. - De weergegven voedingswaarde is per cupcake.