Probeer deze heerlijke Shepherd's Pie met rundergehakt ovenschotel met een knapperig, kazig bladerdeegdakje. Deze maaltijd barst van de hartige smaken en is een comfortfood klassieker. Snel klaar en ook super om je restjes in te verwerken. Perfect voor een makkelijke maaltijd na een lange, koude dag.
Voorbereiding 10 minutenmin
Kook Tijd 25 minutenmin
Totale Tijd 35 minutenmin
Gang Hoofdgerecht
Wereldkeuken Europese keukens
Hoeveelheid 4personen
Ingrediënten
2eetlepelsolie
1uigesnipperd
15gramtomatenpuree
500gramrundergehakt
3stengelsbleekselderijin kleine blokjes gesneden
150gramwortelsin kleine blokjes gesneden
2eetlepelsketjap manis
200mlwater
zout en pepernaar smaak
10plakjesbladerdeegontdooid
1eimaat S, losgeklopt
50gramgeraspte kaas
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Verwarm de oven voor op 220 °C of 200 °C.
Doe wat olie in de pan en voeg de ui en tomatenpuree toe. Bak ongeveer 3 minuten tot de ui glazig, maar niet bruin ziet.
2 eetlepels olie, 1 ui, 15 gram tomatenpuree
Voeg het gehakt toe en bak het rul.
500 gram rundergehakt
Wanneer het gehakt bruin is, doe je de wortel en bleekselderij erbij. Bak alles 2 minuten goed door.
3 stengels bleekselderij, 150 gram wortels
Schenk bij het gehaktmengsel de ketjap en het water. Breng op smaak met zout en peper. Laat alles aan de kook komen en sudder 3 minuten. Zet het vuur dan uit.
2 eetlepels ketjap manis, 200 ml water, zout en peper
Vet de ovenschaal in met boter en bekleedt de vorm met bladerdeeg, je hebt ongeveer 6 plakjes nodig. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
10 plakjes bladerdeeg
Schep het groente-gehakt mengsel op het bladerdeeg en dek de pie af met de rest van het bladerdeeg.
Bestrijk met het losgeklopte ei.
1 ei
Strooi de geraspte kaas erover en zet de schaal 25 minuten in de oven, tot het bladerdeeg goudbruin is.
50 gram geraspte kaas
NOTITIES
1. Bladerdeeg: Kun je aan de bovenzijde ook vervangen door aardappelpuree.2. Restverwerking: Dit is een goed recept voor de verwerking van restjes groente. Paprika, broccoli, kool, je kunt allerlei (restjes) groente verwerken in deze vulling.3. Tomatenpuree: Om de smaak te verdiepen. Maar zorg ervoor dat je het op de juiste manier gebruikt. Om het zijn heerlijke rijke en lichtzoete smaak te geven, moet je het minimaal 2 minuten bakken.4. Geraspte kaas: Gebruik een belegen geraspte kaas, of nog beter een Cheddar kaas. Die smelten goed en geven een heerlijke kazige smaak.5. Bewaren:
Koelkast - De Shepherd's Pie blijft 2 dagen goed in de koelkast. Je kunt ook restjes invriezen.
Diepvries - Pak de ovenschotel met de Cottage Pie met Gehakt in twee lagen folie. De pie blijft 2 maanden goed in de diepvries. Laat de runderpie ontdooien in de koelkast.
Opwarmen - Dek de schaal af met aluminium folie en verwarm minimaal een dertig minuten op 160 °C. Check of dat het goed warm is, en anders, verwarm je het nog eens een extra tien minuten.