Zelf Babi Pangang maken. Heerlijke knapperige stukjes vlees uit de oven met een zoete saus. Net zoals je hem kent van de Chinees. Fast food, zelfgemaakt en superlekker. Wie gaat nu nog naar de afhaal als je het voortaan zelf kunt maken?
Voorbereiding 15 minutenmin
Kook Tijd 45 minutenmin
Totale Tijd 1 uuruur
Gang Hoofdgerecht
Wereldkeuken Aziatisch
Hoeveelheid 4personen
Ingrediënten
Babi Pangang
1uifijngesneden
1teentje knoflookuitgeperst
3eetlepelsgembersaus
½theelepelsambal oelek
2eetlepelsketjap manis
500gramhamlappenin reepjes van 2 cm gesneden
2eetlepelszonnebloemolie
Babi Pangang saus
1eetlepelzonnebloemolie
1uifijngesnipperd
70gramtomatenpuree
75mlketjap manis
2eetlepelsdonkerbruine basterdsuiker
1eetlepelazijn
2eetlepelssherry
5eetlepelscurry
200mlwater
2eetlepelsmaizena
2eetlepelswater
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Babi Pangang
Maak een marinade van de ui, de knoflook, gembersaus, sambal en ketjap.
Wrijf de hamlappen in met de marinade. Laat 2 uur marineren in de koelkast.
500 gram hamlappen
Verwarm gedurende de laatste 20 minuten de oven voor op 180 °C.
Verhit olie in de pan, giet de marinade af en bak het vlees bruin.
2 eetlepels zonnebloemolie
Leg het vlees in een ovenschaal en zet dit in de oven. Laat de hamlappen 20 minuten bakken.
Zet dan de grill aan (gemiddeld) en laat het vlees nog eens 15 minuten grillen. Heb je geen gemiddelde stand, zet hem dan op hoog en het vlees onderin de oven.
Babi pangang saus
Verhit ondertussen de olie in een pannetje en fruit de ui met tomatenpuree 2 minuten.
Voeg dan de sherry, ketjap, azijn, bruine suiker, curry en water toe en meng alles goed.
75 ml ketjap manis, 1 eetlepel azijn, 2 eetlepels sherry, 5 eetlepels curry, 200 ml water, 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
Laat de saus, terwijl je af en toe roert, aan de kook komen.
Meng de maizena met de eetlepels water tot een papje en meng die door de saus.
2 eetlepels maizena, 2 eetlepels water
Laat de saus nog twee minuten koken, terwijl je roert.
Haal het vlees uit de oven en schenk de saus over het vlees. TIP: laat dit vijf minuten staan, dat maakt het vlees malser en geeft meer smaak.
Serveer.
NOTITIES
1. Hamlappen: Het beste varkensvlees om te gebruiken zijn Hamlappen, varkenslappen, speklappen, schouderkarbonade of Buikspek. Ik geef de voorkeur aan hamlappen, omdat het mals is en niet te vet.2. Sambal Oelek: een hete en pittige Indonesisch gemalen pepermengsel dat zorgt voor wat extra pit. Hou je van pittig. Voeg dan ½ tot 1 ½ eetlepel sambal naar smaak extra toe.3. Sherry: een versterkte wijn gemaakt van witte druiven uit Spanje. Als je het niet kunt krijgen, kun je sake, droge witte wijn, of 1 eetlepel azijn gebruiken. Doordat je maar een kleine hoeveelheid gebruikt in dit recept zal het de smaak niet veel aanpassen.4. Bewaren en VoorbereidenDe saus is prima te bewaren. Het vlees maak je het liefst vers. Anders verliest het zijn krokante structuur.
Marineren: Maak de marinade en marineer het vlees daarin. Dat kan tot 1 dag van tevoren.
Koelkast: Bewaar het vlees en saus apart. Het vlees kun je tot 2 dagen afgedekt bewaren in de koeling. De saus kun je tot 3 dagen van tevoren maken. Bewaar hem afgedekt in de koeling.
Diepvries: Bewaar het vlees en saus apart. Vries het vlees in een diepvriesdoos of zak in gedurende maximaal 2 maanden. Mocht je saus (zonder vlees) overhouden, dan kun je die tot 2 maanden invriezen in een luchtdichte doos in de diepvries. Laat ontdooien in de koeling.
Opwarmen: Warm het vlees gedurende 20 minuten in de oven bij 200 °C. De saus verwarm je op gemiddeld vuur, terwijl je af en toe roert.