Sappige en smaakvolle gehaktballetjes gestoofd in een heerlijke Teriyaki saus. Een makkelijk recept met de heerlijke smaken uit de Japanse keuken. Ga jij deze teriyaki gehaktballetjes eten als avondeten met rijst of serveren als hapje op het volgende feestje?
Kneed tot alles goed gemengd is, maar niet te lang anders worden de gehaktballen te vast van structuur.
Verwarm de olie in een pan.
2 eetlepels zonnebloemolie
Rol balletjes van het gehakt en bak die snel aan alle zijden bruin (ze hoeven nog niet gaar te zijn).
Teriyaki Saus
In een sauspannetje meng je de ingrediënten voor de saus: water, saké, knoflook, soja saus, bruine suiker en de sesamolie en breng die langzaam aan de kook.
1 theelepel sesamolie, 200 ml water, 4 eetlepels sake, 3 teentjes knoflook, 100 ml soja saus, 50 gram donkerbruine basterdsuiker, 2 theelepels sesamolie
Meng de maizena met drie eetlepels water en schenk dat bij de saus. Laat het nog 1 minuut doorkoken tot de saus iets indikt en draai dan het vuur uit.
1 eetlepel maizena
Schenk de saus bij de balletjes, doe de deksel op de pan en laat de gehaktballetjes 20 tot 25 minuten sudderen in de saus.
Kijk tussendoor en voeg eventueel wat water toe als het teveel indikt.
Serveren
Serveer de gehaktballetjes met de lente-ui reepjes. Je kunt het ook nog garneren met geroosterde sesam.
1 stengel lente-ui, 2 theelepels sesamzaad
NOTITIES
1. Wil je dit recept maken? Bestel dan alle ingrediënten snel en eenvoudig met één druk op de knop: 2. - RundergehaktDit kun je ook vervangen door half-om-half gehakt of kipgehakt. Zorg ervoor dat je naturel (ongekruid) gehakt gebruikt. Je voegt al voldoende specerijen toe om smaak aan de balletjes te geven.3. Zoete chilisaus -Kant-en-klaar te koop in de supermarkt. Het geeft een pitje, maar doordat het een beetje zoet is, vlamt het de pan niet uit. Wil je meer pit, voeg dan ½ theelepel sriracha toe.4. Saké - Dit is een Japanse rijstwijn en is onderdeel van de saus. Heb je geen saké, dan kun je ook droge sherry gebruiken.5. Soja saus - Gebruik zoute sojasaus (Asin) of Japanse Sojasaus. Geen Ketjap Manis of Ketjap Medja, dan wordt de saus te zoet.6. Bewaren -
Koelkast - Je kunt deze gehaktballetjes afgedekt 3 dagen in de koelkast bewaren. Warm ze op in de saus
Diepvries - Deze gehaktballetjes kun je ook prima invriezen. Bewaar ze in een diepvriesdoos met saus. Laat ontdooien in de koelkast. Verwarm ze op laag vuur tot ze warm zijn. Bestrooi met wat verse lente-ui voor dat je het gaat serveren.
7. Voedingswaarde -De voedingswaarde is weergegeven per gehaktballetje inclusief saus.