Kersencake met banketbakkersroom, door het cakebeslag schep je de room en de kersen. Een volle smaak, leuk als gebak maar ook als dessert.
Voorbereidingstijd 30 minutenmin
Bereidingstijd 40 minutenmin
Totale tijd 1 uuruur10 minutenmin
Gang Zoete Baksels
Keuken Overige keukens
Porties 8personen
calorieën 408kcal
Equipment
De temperatuur is aangegeven voor onder- en bovenwarmte. Gebruik je een hetelucht oven, verlaag de temperatuur met 20 °C.
Ingrediënten
Cake beslag
130gramsuiker
1theelepelvanille-extract
75grams roomboter ongezouten, kamertemperatuur
50mlzonnebloemolie
3eieren maat L
200grambloem
8grambakpoeder
100mlmelk
Banketbakkersroom
250melk vol
2eidooiers maat L
1theelepelvanille-extract
55gramsuiker
20grammaizena
Kersen
350gramkersen in pot, zonder pit
1theelepelmaizena
Topping
2eetlepelsamandelschaafsel
Ingredients you need per step are listed below the step in Italic
Instructies
Banketbakkersroom
Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius
Vet de springvorm (diameter 26 cm) in met boter en bestrooi met bloem. Leg onderin bakpapier.
Doe de melk met het vanille extract in een pan en breng op laag vuur aan de kook.
Ondertussen klop je in een kom de eidooiers met de suiker totdat ze lichtgeel en schuimig zijn.
Mix de maizena door de eidooiers met suiker.
Schenk de hete melk in een dun straaltje bij de eidooiers (niet te snel anders stollen de eidooiers en krijg je brokjes), terwijl je met een garde roert.
Schenk vervolgens alles terug in de pan en breng op laag vuur weer aan de kook. Blijf hierbij roeren met een garde.
Laat het op laag vuur, terwijl je roert, sudderen, totdat je een houten lepel in de room kunt dippen en met je vinger een streep over die houten lepel trekt en de streep niet meteen dichtvloeit. Dat duurt ongeveer 2-3 minuten.
Giet de room in een schaal, druk daar een plastic folie op (zodat je geen velletje krijgt) en zet in een bak met koud water, zodat hij snel afkoelt.
Cakebeslag
Meng in een schaal de bloem met het bakpoeder.
Mix de boter, olie en suiker ongeveer 3 minuten tot het luchtig is.
Voeg het vanille extract en de eieren toe, terwijl je blijft mixen. Voeg het volgende ei pas toe als het eerste is opgenomen.
Zet de mixer laag en schep ⅓ van het bloemmengsel erbij, vervolgens de helft van de melk, ⅓ bloemmengsel, restant melk en de rest van de bloem. Zet de mixer uit als de bloem is opgenomen.
Schenk het cakebeslag in de cakevorm.
Kersen
Laat de kersen uitlekken, maar vang hierbij het sap op.
Doe de kersen in een pan en meet 50 ml kersensap af.
Meng de kersensap met de maizena en schenk dat bij de kersen.
Zet op het vuur en breng aan de kook terwijl je voorzichtig roert (anders gaan de kersen kapot). Laat 1 minuutje op laag vuur doorkoken.
Zet de pan met kersen in een koude bak met water.
Cake maken
Doe de banketbakkersroom in een spuitzak en spuit toefjes room in het beslag (op verschillende plaatsen).
Schep met een lepel verschillende hoopjes met kersen over het beslag. Probeer zoveel mogelijk te verdelen.
Bestrooi met amandelschaafsel.
Zet in de oven en bak 40 minuten.
Haal uit de oven en laat 5 minuten staan. Haal de cake dan uit de springvorm en laat afkoelen op een rooster.