Ontdek hoe je zelf heerlijk sodabrood kan maken. Dit sodabrood met cranberries en rozemarijn, is een heerlijk knapperig brood. Volg dit eenvoudige recept voor een ambachtelijk scdabrood. Je hoeft niet eens te kneden en te rijzen. Bakken was nog nooit zo makkelijk.
Voorbereiding 10 minutenmin
Kook Tijd 35 minutenmin
Totale Tijd 45 minutenmin
Gang Brood Bakken, Lunch Recept, Ontbijt
Wereldkeuken Europese keukens
Hoeveelheid 8sneden
Ingrediënten
Basis Sodabrood
450grambloemen wat extra voor bestuiven
1theelepelbaksoda
1theelepelzout
350mlkarnemelk
Vulling
2eetlepelssuikeroptioneel
100gramdroge cranberry’s
4takjes verse rozemarijnalleen de naaldjes fijngehakt of 2 theelepels gedroogd
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Basis Sodabrood
Verwarm de oven voor op 220 °C of 200 °C
Leg een bakpapier op de bakplaat.
Zeef de bloem, baksoda, en zout in een kom. (Met vulling zie *)
Voeg de karnemelk toe en meng met een houten lepel door elkaar tot je een luchtig deeg krijgt. Valt het deeg nog uit elkaar, schenk dan wat extra karnemelk erbij. Het deeg moet wat plakkerig zijn
350 ml karnemelk
Stort het deeg op een bebloemd oppervlak en kneedt het een paar keer door.
Vorm een rond deeg van ongeveer 15 cm in doorsnede en leg dat op het bakpapier.
Maak met een scherp mes een kruis in het deeg.
Schuif het brood in de oven en bak gedurende 15 minuten, verlaag dan de temperatuur tot 200 graden Celsius en bak nogmaals 20-25 minuten tot het brood goudbruin is.
Controleer of het brood voldoende gaar is door op de onderzijde te kloppen, anders verleng je de baktijd nog met 2-3 minuten.
Laat op een rek afkoelen of serveer meteen.
* Met vulling
Na het zeven van de bloem, baksoda en zout, voeg je de ingrediënten voor de vulling: suiker, gedroogde cranberry’s en rozemarijn toe. Meng goed met een lepel. Ga verder met het recept (het toevoegen van de karnemelk).
Kun je onder de naam zuiveringszout of baking soda goedkoop bij de Toko kopen. Het wordt ook onder de naam natriumbicarbonaat verkocht en is tegenwoordig gewoon bij de supermarkt te krijgen.
Om baksoda te laten "werken" heb je een zuur nodig. In dit recept karnemelk, maar er wordt ook vaak yoghurt gebruikt. Heb je dit nu niet in huis dan gebruik je een theelepel azijn of citroensap per 250 ml melk. Werkt ook erg goed.
2. Mooie korst: Bestrijk het deeg voordat je het in de oven bakt met gesmolten boter of melk.3. Suikervrij: Laat de suiker achterwege. Geen probleem.4. Ook lekker, meng door het basis sodabrood in plaats van rozemarijn, suiker en cranberry’s:
Noten en zaden: gehakte noten (walnoten, amandelen) of zaden zoals zonnebloempitten en pijnboompitten voor extra smaak en textuur.
Gedroogd fruit: meng rozijnen, abrikozen of dadel door het brood voor een zoet brood.
Hartig en cheesy: Meng geraspte kaas, zoals belegen, cheddar of Parmezaanse kaas door het deeg.
5. Oven: Wanneer je onder- en bovenwarmte gebruikt zet je de temperatuur op 220 °C (tweede stap 200 °C). Bij een heteluchtoven is 200 °C (tweede stap 180 °C) voldoende. Kun je kiezen gebruik dan onder- en bovenwarmte.6. Bewaren Soda brood heeft een klein nadeel, je kunt het niet zo goed bewaren. Het is dus maken en binnen een paar uur eten. Je kunt het eventueel nog een beetje verwarmen in de oven, maar dit is echt het allerlekkerste wanneer het net gebakken is.