Een recept voor homemade vanille-extract. Waarom? Omdat je graag echt vanille wilt gebruiken en geen chemisch stofje dat naar vanille smaakt.
Kook Tijd 10 minutenmin
Rusttijd 90 dagend
Totale Tijd 90 dagend10 minutenmin
Gang Basis Recept
Wereldkeuken Overige keukens
Hoeveelheid 750ml
Ingrediënten
750mlwodka
5vanille-stokjes
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Haal 50 ml wodka uit de fles (deze ga je verder niet meer gebruiken)
Snij de vanille-stokjes open en stop ze in de fles.
Zet de fles gedurende 3 maanden weg op een koele, donkere plaats.
Houdt de fles 1 x per week even op zijn kop en zet weer weg in het donker.
Na 3 maanden is het extract klaar.
N.B. Ik gebruik heel veel vanille-extract (natuurlijk ook vanwege het blog en doe ongeveer 1 jaar met een fles. Je hebt per keer meestal 1 theelepel nodig in een recept.
NOTITIES
Vanille-extract laat je minimaal 3 maanden staan zodat de smaak van vanille goed in de wodka trekt.
De basis moet echt een alcohol houdende drank zijn, het liefst met zo weinig mogelijk smaak. Vandaar dat je kiest voor wodka. Zou je geen alcohol gebruiken dan blijft het vanille extract niet goed. Wil je alcohol vrij gebruik dan vanille suiker of bij elk recept verse vanille die je uit een peul schraapt.
Deze hoeveelheid is goed voor ongeveer 1 jaar bakplezier.
Mint-extract maak je door 5 takjes munt in de wodka te stoppen.
Kaneel-extract maak je door 3 kaneelstokjes in de wodka te stoppen.