Hou je van chocolade cake of heb je liever vanille? Je hoeft niet meer te kiezen met deze chocolade-vanille marmer cake. Een combinatie van beide smaken die er spectaculair uitziet. Vandaag laat ik je zien hoe je die heerlijke swirls van vanille en chocolade krijgt. Een perfecte mix van smaken. Start vandaag nog met het bakken van deze heerlijke cake!
Voorbereidingstijd 15 minutenmin
Bereidingstijd 1 uuruur
Totale tijd 1 uuruur15 minutenmin
Gang Zoete Baksels
Keuken Overige keukens
Porties 10plakjes
calorieën 397kcal
Ingrediënten
250gramboterkamertemperatuur
250gramsuiker
4eierenmaat L
1theelepelvanille-extract
⅛theelepelzout
250gramzelfrijzend bakmeel
4eetlepelscacao
4eetlepelsheet water
Ingredients you need per step are listed below the step in Italic
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C.
Vet een bakblik in met boter. Strooi daar wat bloem in en schudt tot de bodem en zijkanten bedekt zijn met bloem. Klop het teveel aan bloem uit het blik.
Mix de boter samen met de suiker drie minuten op hoge snelheid.
250 gram boter, 250 gram suiker
Voeg de eieren één voor één toe, terwijl je mixt. Voeg het volgende ei pas toe als het eerste is opgenomen in het beslag.
4 eieren
Mix het vanille-extract en zout door het beslag.
1 theelepel vanille-extract, ⅛ theelepel zout
Zet de mixer laag en meng het zelfrijzend bakmeel door het beslag. Stop met mixen wanneer het meel is opgenomen.
250 gram zelfrijzend bakmeel
Verdeel het beslag over twee kommen.
Meng de cacao met het hete water tot een papje ontstaat.
4 eetlepels cacao, 4 eetlepels heet water
Meng het cacaomengsel door één van de twee kommen met beslag met een spatel.
Pak een cakeblik en schep twee eetlepels cacaobeslag in de cakevorm. Vervolgens twee eetlepels vanille cakebeslag, weer twee eetlepels cacaobeslag enzovoort, terwijl je afwisselend doorgaat tot het beslag op is.
Pak een mes en roer met de punt een paar keer een 8 door het beslag, daardoor krijg je mooie swirls.
Zet het cakeblik in de oven en bak 60 minuten tot de cake gaar is.
Haal uit de oven, laat 5 minuten staan en los de cake uit het bakblik.
Laat op een rooster afkoelen naar kamertemperatuur.
NOTES
1. Vanille-extract: Met dit vanille-extract recept maak je dat zelf. Heb je geen vanille-extract, vervang het dan door twee theelepels vanille suiker.2. Zelfrijzend bakmeel: Je kunt dit ook vervangen door 250 gram bloem en een theelepel bakpoeder te mengen.3. Tips
Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Zo krijg je een cake die luchtig is.
Om te testen of de cake gaar is prik je aan het einde van de baktijd een saté prikker in het midden van de cake. Komt deze er droog uit, dan is je cake klaar.
4. Variaties
Vervang de cacao door 2 eetlepels oploskoffie voor een koffie smaak of
Vervang de cacao en het hete water door 75 ml bessensap voor een mooie rode swirl cake met een fruitige smaak.
Roer door de kom met cacao 25 gram chocolade chunks voor een smaakexplosie.
Door het vanillebeslag kun je ook 25 gram fijngehakte pecannoten mengen voor een knapperige bite.
Glazuur: Bedek je marmercake met een heerlijke chocoladeglazuur.
5. Oven: Wanneer je onder- en bovenwarmte gebruikt zet je de temperatuur op 180 °C. Bij een heteluchtoven is 160 °C voldoende. Kun je kiezen gebruik dan onder- en bovenwarmte.6. Bewaren
Pak de cake in aluminiumfolie en bewaar hem 3 dagen bij kamertemperatuur.
Je kunt de cake ook invriezen. Eerst aluminiumfolie om de cake en vervolgens een plastic zak. De cake blijft 3 dagen goed.
Cake is niet lekker uit de koelkast omdat de structuur verandert door de vochtige omgeving. Dus bewaar hem daar niet.