Ontdek deze onweerstaanbaar lekkere, goedgevulde Chocolate Chip Cupcakes. Smeuïge, zachte cupcakes gevuld met kleine chocolade smaakbommetjes. Perfect voor alle zoetekauwen en bakliefhebbers. Een makkelijk recept waar je zeker blij van gaat worden!
Voorbereiding 15 minutenmin
Kook Tijd 25 minutenmin
Totale Tijd 40 minutenmin
Gang Zoete Baksels
Wereldkeuken Amerikaans
Hoeveelheid 12cupcakes
Ingrediënten
50grammaizena
130grambloem
2theelepelsbakpoeder
⅛theelepelzout
2eiwittenmaat L
85gramboterkamertemperatuur
½eetlepelvanille-extract
140gramsuiker
110mlmelk
125gramchocolate chips
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C
Doe de papieren bakvormpjes in de cupcake vorm.
Zeef in een grote kom de maïzena, bloem, zout en bakpoeder.
In een tweede kom mix je de eiwitten met de mixer tot ze stijf zijn (als je de kom op zijn kop houdt, mag het eiwit er niet uitvallen).
2 eiwitten
In een derde kom mix je de boter tot hij lichtgeel is.
85 gram boter
Meng de suiker en het vanille-extract door de botermix en mix nog eens drie minuten.
½ eetlepel vanille-extract, 140 gram suiker
Voeg ⅓ van het bloemmengsel toe aan kom drie, mix tot het is opgenomen, schenk de helft van de melk erbij, mix verder.
Voeg wederom ⅓ deel van het bloemmengsel toe, dan het restant melk en tenslotte de rest van de bloem.
110 ml melk
Blijf ondertussen op lage stand door mixen.
Meng met de spatel de chocoladestukjes erdoor.
125 gram chocolate chips
Voeg een kwart van het eiwit toe en roer met de spatel door het beslag.
Wanneer dat is opgenomen voeg je voorzichtig de rest van het eiwit toe en meng je dat er voorzichtig door met de spatel.
Schep elk vormpje bijna vol (ongeveer een ½ cm onder de rand) en zet in de oven.
Bak de cupcakes 24 minuten (of tot ze gaar zijn). Dit controleer je door met een satéprikker in het midden van een cupcake te prikken. Komt de prikker er droog uit dan zijn de cakes klaar. Anders verleng je de baktijd met 2 minuten en controleer je nogmaals.
Haal uit de oven en zet de cupcakes op een rooster om af te koelen.
NOTITIES
1. Tips
Doordat je maizena gebruikt en die mengt met de bloem wordt de cake zacht en luchtiger.
Het bakpoeder zorgt ervoor dat de cupcakes mooi rijzen. Gebruik bakpoeder en geen zuiveringszout. Bakpoeder werkt bij het toevoegen van een vloeistof. Bij zuiveringszout heb je ook een zuur nodig.
Gebruik alle ingrediënten bij kamertemperatuur, dan worden de cupcakes luchtiger.
Laat de cupcakes altijd volledig afkoelen naar kamertemperatuur!
2. Vervangingen
Vervang de maizena, bloem en bakpoeder door 450 gram cakemeel.
Chocolate Chips: Kun je ook vervangen door fijngehakte melkchocola, pure chocola of witte chocola.
3. GaarheidOvens zijn inconsistent in warmte (soms zijn ze kouder dan de aangegeven temperatuur, andere keren worden ze heter). En als je je oven nog niet zo goed kent, controleer dan de cupcakes twee minuten voor het einde van de baktijd op gaarheid. Dat kan op drie eenvoudige manieren:
Schud de vorm lichtjes. Als de bovenkant van de cake nog beweegt, is hij nog niet klaar.
Druk met je vinger op het midden van een cake. Als de afdruk meteen terug veert, is de cake klaar. Als er een kuiltje zichtbaar blijft, moeten ze iets langer bakken.
Prik een tandenstoker in het midden van een cupcake. Als deze er schoon en droog uit komt, is de cake gaar.
4. Bewaren
Kamertemperatuur: Je kunt de cupcakes bewaren in een luchtdicht afgesloten doos. Hierin blijven ze zeker tot 2 dagen lekker. Bewaar ze gewoon bij kamertemperatuur en niet in de koeling (want dan verandert de structuur).
Diepvries: In de diepvries verpak je de cupcakes in een diepvrieszak of in plastic en vervolgens in een luchtdicht afgesloten doos. Je kunt ze zo 3 maanden bewaren in de diepvries. Laat ze voor je ze gaat eten eerst op kamertemperatuur komen, dat duurt ongeveer een uurtje of twee. Zorg daarbij dat je het plasticfolie zoveel als mogelijk verwijderd (zonder de cupcakes te beschadigen).