Ook zo’n liefhebber van koekjes? Dan zijn deze gevulde kerstkoekjes echt iets voor jou! Ook leuk om mooi te verpakken en als Kerst cadeau te geven.
Voorbereiding 20 minutenmin
Kook Tijd 11 minutenmin
Rusttijd 1 uuruur
Totale Tijd 1 uuruur31 minutenmin
Gang Zoete Baksels
Wereldkeuken Europese keukens
Hoeveelheid 20macarons
Apparatuur
De temperatuur is aangegeven voor onder- en bovenwarmte. Gebruik je een hetelucht oven, verlaag de temperatuur met 20 °C.
Ingrediënten
Macarons
110gramamandelmeel
2eiwitten maat L
25gramsuiker
Vulling
2eiwitten maat L
100gramsuiker
180gramboter kamertemperatuur
2zuurstokken verkruimeld
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Macarons
Klop de eiwitten schuimig en voeg de suiker toe.
Klop de eiwitten dan tot ze net stijf zijn.
Meng het eiwitschuim met een spatel voorzichtig door het amandelmengsel.
Controleer met de acht methode (zie tips) of het beslag de juiste dikte heeft.
Wanneer ze goed gemengd zijn breng je het over naar een spuitzak.
Spuit rondjes van 2 cm doorsnede op de bakplaat.
Verwarm de oven na 30 minuten voor op 150 graden Celsius
Laat 45 minuten aan de lucht drogen en bak dan 11 minuten in een oven.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Vulling
Meng in een kom suiker met eiwitten.
Zet de kom op een pan met kokend water, waarbij de onderkant van de kom het water niet raakt (au-bain-marie).
Blijf roeren tot de suiker is opgelost.
Haal de kom van het vuur en klop met een mixer tot het mengsel is afgekoeld tot kamertemperatuur en dikker wordt.
Voeg dan de boter beetje voor beetje toe en blijf mengen tot het boter mengsel klaar is.
Breng over naar een spuitzak.
Pak een koekjes onderkant. Spuit daarop de vulling en leg er een bovenkant op.
Rol de koekjes door de zuurstokken. Herhaal voor alle koekjes helften.
NOTITIES
Amandelmeel is goed verkrijgbaar via de natuurwinkel of goed gesorteerde speciaalzaken
Kun je toch niet aan amandelmeel komen, dan is het eenvoudig zelf te maken. Ontvel amandelen en maal ze fijn in een keukenmachine.
Laat de macarons goed droog worden, anders krijg je scheurtjes in het koekje. Je controleert door licht op het koekje te drukken. Het koekje mag niet meer plakken.
Macaron beslag moet dik, maar niet te dik zijn. Klop het beslag en trek met een spatel een acht in het beslag. Wanneer je het blijft zien (het mag iets dichtlopen, maar niet te veel), dan is het beslag goed. Anders moet je nog even doorkloppen.
Vervang de zuurstokken met groen en rood gekleurd musket zaad. Ook heel feestelijk en hoort bij kerst. Is het Sinterklaas tijd, pak dan eens pepernoten en maal ze fijn.
Bij deze koekjes is warme chocolademelk erg lekker. Probeer deze Nutella chocolade melk eens. Een heerlijke combinatie.