Loempia's zelf maken is helemaal niet moeilijk. Met dit handige stappenplan is het een fluitje van een cent. Lekker gevuld met kip en gehakt, groenten en vermicelli
Voorbereiding 30 minutenmin
Kook Tijd 10 minutenmin
Totale Tijd 40 minutenmin
Gang Bijgerecht, Hapjes en Snacks
Wereldkeuken Aziatisch, Indonesisch
Hoeveelheid 30loempia's
Ingrediënten
30gramvermicelli noodles
1ui
2wortels
3bosuitjes
2eieren maat L
2eetlepelsvissaus
3teentjes knoflook
2theelepelsbruine suiker
¼theelepelzout
½theelepelpeper versgemalen
250gramkipgehakt
250gramgehakt half om half
30vellenloempiavellen ontdooid
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
Doe de vermicelli in een grote kom en overgiet met heet water. Laat 5 minuten staan en doe de vermicelli in een vergiet. Laat goed uitlekken.
Snij de vermicelli in kleine stukjes
Rasp de wortel.
Snipper de ui en snij de bosui in reepjes. Knijp het teentje knoflook uit.
Loempia vulling
Meng de vermicelli met de wortel, ui en bosuitjes.
In een tweede kom meng je het ei, vissaus, knoflook, suiker, zout en peper.
Voeg aan de tweede kom het gehakt toe en kneed goed door.
Daarna meng je de groenten vermicelli mix door het vlees mengsel.
Rollen loempia's
Leg een loempia vel voor je neer, met de punt naar beneden.
Ongeveer 2 cm van de onderzijde leg je anderhalve eetlepel vulling erop.
Rol de punt van de loempia om de vulling en draai hetgeen nogmaals.
Vouw de linkerflap naar binnen en vervolgens de rechterpunt eroverheen.
Rol de loempia verder op, tot je een klein driehoekje overhoudt.
Met een kwastje maak je de punt nat.
Rol de loempia verder en ga door met het tweede vel, tot ze allemaal gevuld zijn (zie ook bovenstaande video).
Frituren
Verhit de frituur naar 180 graden Celsius en bak de loempia's 2 minuten.
Laat ze 5 minuten rusten en bak nogmaals 2 minuten, tot ze mooi bruin en krokant zijn.
NOTITIES
Wanneer je de loempia's dicht rolt, smeer je wat water op de buitenzijde van de loempia. Daardoor plakt het vel een beetje en blijft hij in form.
De vellen drogen snel uit. Bewaar ze dus tussen het rollen onder een vochtige theedoek.
Heerlijk om te serveren met (zoete) chili saus en/of soja saus.
Wil je vegetarische loempia's vervang het vlees dan door shiitakes.
Loempia's rollen is niet moeilijk, maar om het nog makkelijker te maken heb ik een filmpje bij het recept gedaan, waarbij het stapsgewijs wordt voorgedaan.