Een heerlijk herfst en winter recept deze kip prei ovenschotel. De eerste laag bevat kip met spekjes, dan een romige laag prei en de ovenschotel wordt afgedekt met plakjes stokbrood besmeert met kruidenboter en rijkelijk bestrooit met kaas.
Voorbereiding 15 minutenmin
Kook Tijd 20 minutenmin
Totale Tijd 35 minutenmin
Gang Hoofdgerecht
Wereldkeuken Overige keukens
Hoeveelheid 4personen
Ingrediënten
150gramspekreepjes
500gramkipfiletin blokjes gesneden
1eetlepelkruidenboter
4preien in ringen gesneden
2eetlepelsboter
20grambloem
200mlwater
peper en zout naar smaak
10takjespeterseliefijngesneden
2stokbroden afbak
100gramkruidenboterkamertemperatuur
50gramgeraspte kaasbelegen
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Verwarm de oven voor op 220 °C of 200 °C
Verhit een koekenpan en doe de spekjes in de koekenpan.
150 gram spekreepjes
Laat de spekreepjes 3 minuten bakken, zodat er wat vet is vrijgekomen en voeg vervolgens de kip toe. Bak die tot deze gaar is.
500 gram kipfilet
Schep met een schuimspaan, de kip en spekjes in een ovenschaal.
Zet de pan terug op het vuur en schep 1 eetlepel kruidenboter erbij.
1 eetlepel kruidenboter
Laat de boter smelten en doe de prei erbij. Roerbak de prei ongeveer 3 minuten tot hij glanzend wordt en een beetje zacht.
4 preien
Schep de prei bij de kip in de ovenschaal en roer goed door elkaar.
Maak een bechamelsaus: Smelt 2 eetlepels boter in een pan en voeg in 1 keer de bloem toe. Roer goed door met een houten lepel tot de boter is opgenomen door de bloem.
2 eetlepels boter, 20 gram bloem
Pak dan een garde en roer beetje bij beetje het water erdoor terwijl je goed blijft roeren om klontjes te voorkomen. Proef en breng op smaak met zout en peper.
200 ml water, peper en zout naar smaak
Laat nog eens 5 minuten sudderen terwijl je af en toe roert.
Snij ondertussen de blaadjes van de peterselie heel fijn en roer die door de saus. Schenk de saus over het kip/prei mengsel.
10 takjes peterselie
Snij het stokbrood in sneetjes. Besmeer 1 kant van het stokbrood met de kruidenboter.
2 stokbroden, 100 gram kruidenboter
Dek, met de boterzijde boven, het kip/prei mengsel af. Bestrooi dit rijkelijk met de geraspte kaas.
50 gram geraspte kaas
Zet de ovenschaal 20 minuten in de oven, en laat het geheel goudbruin worden.
NOTITIES
1. Prei: Snij de prei in de lengte 1 keer door, tot 1.5 cm van de onderkant af. Draai een kwartslag en snij nogmaals verticaal in tot ongeveer 1.5 cm van de onderkant. Haal de buitenste bladeren van de prei en was de prei onder de stromende kraan. Je kunt het zand er nu goed uitwassen:2. Roux: Bij een roux (boter met bloem) die warm is voeg je koude vloeistof toe om klontjes te voorkomen. Dat kun je ook omdraaien: laat de roux afkoelen en voeg dan warme vloeistof toe. Warm bij warm of koud bij koud geeft klontjes!3. Bewaren:Laat de ovenschaal snel afkoelen. Let wel door het bewaren zal de structuur van het brood veranderen.
Koelkast: Pak de ovenschaal in plasticfolie in en bewaar tot twee dagen in de koelkast.
Diepvries: Pak de ovenschaal in twee lagen plasticfolie in en bewaar tot een maand in de diepvries. Laat ontdooien in de koelkast.
Opwarmen: Verwarm de ovenschaal, afgedekt met aluminiumfolie, in een voorverwarmde oven bij 180 °C gedurende 20 minuten of tot de kip prei ovenschotel goed heet is.