Bananen cupcakes vindt echt iedereen lekker! Met als topping een luchtige karamel botercrème. De crème smelt op je tong en geeft een lichtzoete smaak. De cupcakes zijn luchtig, smeuïg en heerlijk gekruid. Een simpel, makkelijk en heerlijk recept, dat je gewoon niet kunt laten staan.
In een tweede kom meng je de geprakte bananen met karnemelk en het vanille-extract.
4 grote bananen, 180 ml karnemelk, ½ theelepel vanille-extract
In een derde kom meng je op medium snelheid de boter met bruine suiker totdat het luchtig is. Voeg daarna één voor één de eieren toe en meng totdat ze volledig opgenomen zijn.
Voeg de helft van het cakemeel mengsel toe, vervolgens het bananenmengsel en als laatste de rest van de cakemeelmix.
Meng net genoeg om alles op te nemen. Verdeel het mengsel in de papieren vormpjes.
Bak gedurende 20 minuten in de oven.
Laat ze vervolgens 3 minuten afkoelen, voordat je de cupcakes uit de vorm haalt. Laat verder afkoelen. (Ze moeten op kamertemperatuur zijn voor je de botercrème aanbrengt.)
Karamel botercrème
Meng 65 gram suiker met het water in een pannetje.
65 gram suiker, 2 eetlepels water
Verhit totdat de suiker is opgelost en laat aan de kook komen.
Kook door totdat het verkleurd is naar een donkere amber kleur. Haal van het vuur af, Doe handschoenen aan (tegen hete spetters) en voeg de slagroom voorzichtig toe terwijl je blijft roeren totdat de suiker is opgelost.
2 eetlepels slagroom
Mix de boter luchtig in een schaal.
180 gram boter
In een tweede schaal meng je de rest van de suiker met de eiwitten.
50 gram suiker, 2 eiwitten
Verhit de kom boven een pan met kokend water (au bain-marie) totdat de suiker volledig is opgelost. Blijf daarbij met een garde kloppen.
Haal de kom van het vuur en meng met een elektrische mixer verder, waarbij je op lage snelheid start en eindigt op de hoogste stand, totdat er pieken gevormd zijn die niet meer inzakken.
Verdeel je boter in drieën.
180 gram boter
Verlaag je mixersnelheid naar gemiddelde snelheid en voeg je boter mengsel in drie porties toe. Mix goed na elke toevoeging.
Schenk het vanille-extract erbij en meng weer goed.
½ theelepel vanille-extract
Zet de mixer op de laagste stand en voeg heel geleidelijk ¾e deel van karamelsiroop aan je mengsel toe. Mix tot alles gemengd is.
Schep de botercrème in een spuitzak en spuit in een mooie twirl op de cupcake.
Besprenkel met wat resterende karamelsiroop
NOTITIES
1. Wil je dit recept zelf maken? Bestel dan snel en eenvoudig alle ingrediënten met één druk op de knop: 2. Bakpoeder en zuiveringszout - Dit zijn rijsmiddelen en zorgen ervoor dat de cupcake luchtig wordt. Je kunt het zuiveringszout vervangen door bakpoeder, maar dat is een minder krachtig rijsmiddel.3. Karnemelk - Ook wel zure melk. Het is nodig om het zuiveringszout te laten werken (daar heb je een zuur voor nodig). Heb je geen karnemelk dan kun je ook 175 ml melk en 1 theelepel azijn gebruiken.4. Vanille-extract - Als je aan kunt komen, gebruik dan echt vanille-extract, wat net een wat diepere smaak heeft als vanillearoma. Via dit recept kun je zelf vanille-extract maken (en zeker als je veel bakt echt een aanrader, want hier kun je een goede tijd mee vooruit).5. Oven - Wanneer je onder- en bovenwarmte gebruikt zet je de temperatuur op 180 °C. Bij een heteluchtoven is 160 °C voldoende. Kun je kiezen gebruik dan onder- en bovenwarmte.6. - Bewaren
Kamertemperatuur - Bewaar de cupcakes zonder room topping tot 2 dagen bij kamertemperatuur.
Met topping of als het erg warm is - bewaar in de koelkast tot 3 dagen. Ze zullen door de vochtigheid in de koeling iets van structuur veranderen, maar nog steeds zijn ze erg lekker. Haal ze 30 minuten voor het serveren uit de koeling.
Diepvries (alleen zonder topping) - Verpak ze in plastic folie en vervolgens in een diepvriesdoos. Zo blijven de cupcakes tot 3 maanden goed.
7. - De voedingswaarden zijn per cupcake die met room en karamelsiroop is gedecoreerd. Waarschijnlijk zijn de werkelijke waarden iets lager, want je houdt botercrème over.