Zalm gerookt met thee, met een knapperig wasabi aardappel koekje en groene boontjes. Een heerlijk recept voor het avondeten
Voorbereiding 30 minutenmin
Kook Tijd 30 minutenmin
Totale Tijd 1 uuruur
Gang Hoofdgerecht
Wereldkeuken Japans
Hoeveelheid 4personen
Ingrediënten
Zalm
450gramzalmfilet zonder vel
120mLmirin
120mLwater
1eetlepelsuiker
1eetlepelzout
40gramgember julienne gesneden
1theelepelzwarte peperkorrels geroosterd
Rookmengsel
200gramrijst
250gramsuiker
250mLthee groene thee, sterk
Wasabi aardappelkoekjes
500gramaardappelen in water met 1 theelepel zout in 20 minuten gaar gekookt
1eetlepelboter
2bosuitjes fijn gesneden
1eetlepelmierikswortel
2theelepelswasabi pasta
zout en peper
130grambloem
3eieren losgeklopt
150grampaneermeel
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Zalm
Snij de zalm in vier gelijke delen.
Meng de mirin, water, suiker en het zout en roer dit totdat alles is opgelost.
Voeg de gember en peperkorrels toe en laat de zalm hier een uur in marineren.
Neem een stoommandje en plaats de zalm hierin.
De pan die je gebruikt onder het stoommandje bekleed je met aluminiumfolie (dat scheelt een hoop poetswerk). Leg de thee, rijst en suiker op de aluminiumfolie. Goed mengen en op laag vuur aan de kook laten komen. Wanneer het begint te stomen zet je het stoommandje erboven op.
Maak de randen dicht met de vochtige doeken en laat dit 15 minuten op laag vuur stomen.
Zet het vuur uit en laat het nogmaals 15 minuten staan. De zalm is dan medium gestoomd.
Wasabi aardappel koekjes
Meng in een kom de warme aardappels met de boter.
Meng de uitjes, mierikswortel en wasabipasta erdoor.
Breng op smaak met zout en peper.
Vorm het aardappelmengsel in bolletjes van ongeveer 6 cm doorsnee.
Wentel de koekjes in de bloem, het ei en vervolgens het paneermeel.
Frituur de koekjes bij 180 graden tot ze goudbruin zijn.