The Daring Baker’s October 2011 challenge was Povitica. Povitica is een traditioneel Oost Europees dessert brood, dat er net zo lekker uit ziet als dat het smaakt.
Voorbereiding 15 minutenmin
Kook Tijd 1 uuruur
Rijstijd 3 uuruur
Gang Brood Bakken, Lunch Recept, Ontbijt
Wereldkeuken Europese keukens
Hoeveelheid 12sneden
Ingrediënten
Gist:
½theelepelsuiker
¼theelepelbloem
2eetlepelswater warm
1½theelepelgist gedroogd
Deeg
120mlmelk vol
3eetlepelssuiker
9gramzout
1eimaat L
2eetlepelsboter ongezouten, gesmolten
280grambloem
Walnootvulling
280gramwalnoten fijn gemalen
60mlmelk vol
60gramboter ongezouten
1eigeel geklopt, maat L
¼theelepelvanille-extract
115 gram suiker
¼theelepelcacao
¼theelepelkaneel
Topping
2eetlepelskoffie koud en sterk
7gramsuiker
boter gesmolten
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Gist
Roer in een kom de suiker, bloem en het gist door het warme water. Laat dit 5 minuten staan (er moeten bellen gevormd zijn). Zijn er geen bellen gevormd dan is de gist niet meer actief en moet je een nieuw pakje gist gebruiken.
Bereiding deeg
Verhit de melk in een steelpan tot 82 graden Celsius, waarbij je constant roer zodat je geen velletje krijgt. (Bij 82 graden is er damp, maar kookt de melk niet).
Laat het een beetje afkoelen naar 43 graden Celsius.
In een grote kom meng je de melk, suiker en het zout.
Voeg het ei, gistmengsel, gesmolten boter en 70 gram bloem toe.
Meng dit goed en voeg vervolgens langzaam het restant bloem toe, waarbij je blijft mengen totdat het deeg van de kom loslaat.
Leg het deeg op je werkblad en kneed nogmaals verder totdat je een glad niet plakkend deeg hebt. Mocht het toch plakken dan voeg je nog wat bloem toe.
Doe het deeg in een met olie ingevette kom en trek hier een plastic folie over heen.
Laat het gedurende anderhalf uur rijzen op een warme plaats, zodat het deeg verdubbelt in omvang.
Vulling
Meng in een kom de walnoten, suiker, kaneel en cacao.
Verhit de melk en de boter totdat het kookt.
Giet de botermelk over het noten/suiker mengsel.
Voeg het ei en de vanille toe en meng alles goed. Laat bij kamertemperatuur staan totdat je het nodig hebt in dit recept. (Mocht het te dik worden, dan kun je een kleine hoeveelheid warme melk toevoegen.)
Rollen en samenvoegen deeg
Vet een cakeblik van 26 cm in met boter
Strooi een beetje bloem op je werkblad.
Leg het deeg op het werkblad en rol het deeg uit met de deegroller, totdat het ongeveer 26 cm bij 31 cm is.
Bestrijk dit met 1 tot 1½ theelepel gesmolten boter en stretch vervolgensmet je handen het deeg vanuit het midden naar buiten totdat het deeg dun is(af en toe moet je het deeg omhoog tillen zodat het niet blijft plakken). Het eindresultaat zou een dun deeg moeten zijn, waar je bijna doorheen kan kijken.
Bestrijk het deeg met de vulling zodat het egaal is.
Rol het deeg vanuit 1 zijde op tot het compleet opgerold is.
Leg het deeg in het cakeblik in een U vorm. Het stuk wat je overhoud plaats je in het midden (zie de foto)
Bestrijk het brood met een mengsel van de koffie en de suiker.
Leg een plastic over de cakevorm en laat 15 minuten rusten. Verhit ondertussen de oven voor op 180 graden Celsius.
Verwijder het plastic en bak gedurende 15 minuten.
Verlaag de temperatuur naar 150 graden Celsius en laat 45 minuten bakken.
Haal het brood uit de oven en bestrijk met de boer.
Laat het 20 - 30 minuten afkoelen op een rooster voordat je het snijdt.