Hoe maak je een vegetarische pastasalade dat zelfs de meest overtuigende carnivoor het vlees niet mist? Marineer de groenten, rooster ze in de oven en gebruik elk beetje smaak dat vrijkomt in de dressing. Want smaken weggooien (zeker als ze zo goed zijn) is SUPER zonde! En dat maakt dat deze lauwwarme pastasalade met geroosterde tomaten onweerstaanbaar lekker is!
Kook ondertussen de pasta volgens de bereidingswijze al dente, giet af.
400 gram pasta
Laat de ovenschotel licht afkoelen. Haal tomaten uit de schaal en snij deze in eetbare blokjes (als dat nodig is), leg ze terzijde.
Haal de twijgjes tijm uit de schaal.
Plet de knoflook met een vork en meng dat door het kookvocht in de ovenschaal.
Voeg hieraan de balsamico crème toe en giet deze dressing over de pasta. Meng goed.
50 ml balsamico crème
Doe de tomaten en de basilicumreepjes erbij en meng nog eens goed.
15 gram basilicum
Serveer direct (of laat nog even afkoelen in de koelkast).
NOTES
1. Wil je dit recept maken? Bestel dan alle ingrediënten eenvoudig met één druk op de knop:2. Pasta Het kiezen van een goede pasta is belangrijk voor de smaak van je salade. De beste keuze is een pasta met veel oppervlakte, want dan kan de dressing daar een flinterdun laagje over vormen (en krijg je extra veel smaak). Fusilli, Penne en Farfalle zijn goede keuzes.3. Balsamico crèmeDit geeft een romige, intense en lichtzoet smaak aan je dressing. De balsamico voegt een lekkere zoete smaak toe aan de salade. Die kun je gewoon kant-en-klaar kopen, maar je maakt hem eenvoudig zelf. Je pakt 250 mL balsamicoazijn en kookt die op hoog vuur 15 minuten in. Het ruikt behoorlijk naar azijn, rondom je gasfornuis, dus zet de afzuigkap goed open!!! Wanneer het is afgekoeld is het klaar voor gebruik.4. - TomatenOmdat de smaak zo belangrijk is, gebruik je kleine tomaatjes of cherry tomaatjes. Honingtomaatjes, Roma tomaatjes of pruim trostomaatjes zijn allemaal goede keuzes.5. - Verse kruidenDe verse kruiden gebruik je bij het roosteren, en geven vervolgens smaak aan de salade. Hier gebruik ik tijm, maar je kunt ook oregano of rozemarijn gebruiken.6. - Koud of (lauw) warm serverenDeze salade kan zowel koud als warm geserveerd worden!7. - Bewaren
Koelkast - Koel de pastasalade af en dek af met plastic folie. Zo kun je hem tot 3 dagen bewaren. (voeg wat kookvocht toe om een smeuïge salade te houden, zie Expert tips). Wil je een lauwwarme salade, warm hem dan even op in de magnetron.
Diepvries - Je kunt je afvragen of het lekker is om een pastasalade in te vriezen. Het gaat prima wanneer je de pasta invriest en de gestoofde tomaten vers maakt. Maar de structuur verandert nogal door het vriezen. Maar wat kun je er dan wel mee? Vries de pastasalade in en bak hem op in de koekenpan. Doe er wat Parmezaanse kaas overheen en je hebt een heerlijke pasta voor het avondeten!
8. - Expert tipDeze salade kun je warm of koud eten. Maar wat vaak gebeurd bij een pasta salade als je hem wat langer laat staan is dat hij droog wordt. Mijn expert tip is om een kopje pasta water (het water waar je de pasta in kookt) op te vangen bij het afgieten. Meng dit door de salade wanneer hij wat droger wordt. Zo kun je een pasta salade tot wel drie dagen later eten!9. - VoedingswaardeDeze salade is genoeg voor twee personen als maaltijdsalade. De voedingswaarden zijn hierop gebaseerd.Serveer je de salade als bijgerecht dan is de salade voldoende voor 4 tot 5 personen. De voedingswaarden halveren in dat geval.