Sri Lankaanse Rundvlees Curry is een van de lekkerste curry's die ik heb gegeten. Malse stukjes rundvlees worden langzaam gekookt tot ze echt zacht zijn in een smaakvolle kokossaus. Het ruikt heerlijk en is nog lekkerder om op te eten! Serveer het traditioneel met Hoppers en tropische worteltjes.
500gramwortels gewassen en schoongemaakt, en grof geraspt
2theelepelsrijstazijn
1theelepelzout
¼theelepelsuiker
120mlkokosmelk
50mlwater
¼theelepelzout
Sri Lankaanse Runder Curry
1eetlepelolie
10curry bladeren
1chillipeper fijngehakt
250gramui gesnipperd
1theelepelkurkuma
500gramrunderlappenin blokjes van 1.5 cm gesneden
1theelepelzout
120mlkokosmelk
1eetlepeltamarinde
60mlheet water
700mlwater
Kruiden mengsel
1eetlepelrijst ongekookt, wit
1eetlepelkorianderzaad
1theelepelkomijnzaad
2 ½cmkaneel stokje
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Appams
Week de ongekookte rijst gedurende 3 uur in 1 liter water.
300 gram rijst
Los de suiker op in 120 ml water en voeg de gist toe.
1 ½ theelepel gist, 120 ml water, 2 theelepels suiker
Zet het weg op een warme plaats. Ongeveer 10-15 minuten totdat er belletjes vormen (de gist werkt dan). Spoel de rijst af en meng met het gistmengsel en maal het in een blender zodat je een glad beslag krijgt.
Voeg de gekookte rijst toe en maal nogmaals in de blender. Het mengsel is hoeft niet helemaal glad te zijn (en is lekker dik)
2 eetlepels rijst
Schenk het beslag in een kom, bedek en zet gedurende 8 tot 12 uur weg op een warme plaats. Wanneer het klaar is, ruikt het een beetje zurig en naar gist.
Voeg de kokosmelk en het zout toe.
120 ml kokosmelk, ½ theelepel zout
Voor gebruik roer je het beslag door.
Verwarm een pan op gemiddeld vuur en smeer het in met olie.
Giet ongeveer 4 eetlepels (afhankelijk van de grootte van je koekenpan) in de pan. Om een dunne hopper te krijgen draai je na het toevoegen van het beslag de koekenpan vlug rond, zodat het beslag goed spreidt.
Doe een deksel op de pan en kook ongeveer 2 minuten (heel belangrijk anders plakt de appam aan de pan). Controleer de hopper: het midden zou een beetje omhoog moeten komen, hij is licht glanzend en toch droog zodat je het kan aanraken.
Haal met een spatel uit de pan en serveer direct (ze moeten heet zijn). Herhaal het bakken van de hoppers met de rest van het beslag.
Tropische worteltjes
Voeg de olie toe aan een hete koekenpan en doe 4 curry blaadjes, pepertje en het sjalotje erbij.
Plaats op hoog vuur en roerbak gedurende 2-3 minuten totdat een beetje vocht vrijkomt.
Giet het water en de helft van het kokosmelk erbij en breng snel aan de kook.
50 ml water, 120 ml kokosmelk
Roer, doe het deksel op de pan, en kook totdat de worteltjes zacht zijn (ongeveer 5 tot 10 minuten). Voeg eventueel extra water toe als het te droog wordt.
Voeg de resterende kokosmelk en curryblaadjes toe.
Sudder gedurende 2-3 minuten.
Proef en breng op smaak met het zout. Serveer meteen. (Dit kan ook op kamertemperatuur worden gegeten.)
¼ theelepel zout
Sri Lankese Beef Curry
Meng het droge kruidenmengsel en doe het in een koekenpan en verhit die op het gasfornuis op gemiddelde hitte gedurende 3 tot 4 minuten, totdat het heerlijk ruikt (blijf roeren). De rijst is dan een beetje verkleurd.
1 eetlepel koriander, 1 theelepel komijn, 2 ½ cm kaneel, 1 eetlepel rijst
Maal het mengsel tot een poeder in de keukenmachine.
Laat de tamarinde weken in heet water.
1 eetlepel tamarinde, 60 ml heet water
Verhit de olie in een grote koekenpan, hapjespan of braadpan.
1 eetlepel olie
Voeg de curry bladeren, chili, ui en kurkuma toe en roerbak dit gedurende 3 minuten.
Voeg het vlees en de zout toe en kook gedurende 5 minuten.
500 gram runderlappen, 1 theelepel zout
Blijf roeren totdat alle zijden van het vlees bruin zijn.
Voeg het kruidenmengsel en de kokosmelk toe en roer zodat het vlees met een laagje gecoat wordt.
120 ml kokosmelk
Verlaag het gas naar gemiddeld en kook gedurende 10 minuten, terwijl je af en toe roert.
Doe de tamarinde over in een zeef en druk het water en de pulp eruit (opvangen).
Schenk de tamarinde vloeistof en 700 water in de pan en breng aan de kook.
700 ml water
Zet het vuur laag en kook, zonder deksel, gedurende twee tot drie uur totdat het vlees mals is en de smaken goed gemengd zijn. Serveer warm.
NOTITIES
1. Wil je dit recept maken? Dan bestel je alle ingrediënten met één druk op de knop:2. Runderlappen - Gaar dit vlees in de heerlijkste kruiden en kokosmelk, daardoor wordt het mals en smaakvol. Je kunt ook hachee vlees of riblappen gebruiken.3. Kerrieblaadjes - proeven een beetje kruidig, zoals basilicum of kafir limoen. Ze zijn bij de Toko te koop. Je zou het kunnen vervangen door kafir limoen of laurierblaadjes.4. Tamarinde pulp - Voor dit recept wordt tamarinde pulp gebruikt. Je zou het kunnen vervangen door een mengsel van een eetlepel citroensap en een eetlepel bruine suiker.5. Rijst - Gebruik een combinatie van ongekookte rijst en gekookte rijst. Je kunt zowel witte als zilvervlies rijst gebruiken (of een mengsel hiervan).6. Gist - Dit recept gebruikt een theelepel instant gist. Als je liever verse gist gebruikt, heb je 7 gram nodig. Als je droge gist gebruikt, heb je ook een theelepel nodig. 7. BewarenHoppers - je kunt appams niet gebakken bewaren. Eet ze meteen op als ze nog heet zijn. Je kunt het beslag maximaal twee dagen in de koelkast bewaren.Beef Curry en tropische wortelen
Koelkast - De rundvleescurry en tropische wortelen kun je afgedekt tot twee dagen in de koelkast bewaren.
Diepvriezer - Vries de rundercurry en wortelen in een diepvriesdoos of zak in. Zo blijven ze twee maanden goed. Laat ze ontdooien in de koelkast.
Opwarmen - Verwarm de curry en de wortelen op laag vuur tot ze heet zijn. Voeg vervolgens een scheutje water toe om ervoor te zorgen dat het niet uitdroogt.
8. De voedingswaarde is per portie, ervan uitgaande dat zes mensen de Sri Lankaanse Beef Curry, hoppers en wortels eten.