Florentijnse Eieren met Spinazie is een makkelijke manier om een hardgekookt ei naar een heerlijk (bij)gerecht voor brunch, ontbijt, of lunch om te turnen. Op een bedje van spinazie leg je de eieren en daarover schenk je een romige Mornay saus met crème fraîche en Gruyère. Even onder de grill voor een heerlijke gratin. Dit is zo lekker!
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Spinazie
Breng een pan water met één theelepel zout aan de kook.
zout
Wanneer het water kookt voeg je de spinazie toe.
300 gram verse spinazie
Op het moment dat het water weer aan de kook is haal je snel de spinazie eruit en breng je deze over in een bak met koud water en ijsklontjes, zodat het kookproces meteen stopt.
Doe 60 gram boter in een hapjes pan en kook de uitgelekte spinazie totdat hij volledig geslonken is.
60 gram boter
Mornay saus
Smelt de boter, maar laat hem niet bruin worden.
1 eetlepel boter
Voeg daaraan de bloem toe en roer met een houten spatel 2 minuten goed door, zodat de bloem wit blijft en niet bruint.
2 eetlepels bloem
Voeg de koude melk langzaam aan de pan toe en breng het geheel aan de kook, terwijl je continue roert met een garde, zodat je geen klontjes krijgt.
240 mL melk
Meng in een tweede kom het eigeel en de crème fraîche.
1 eigeel, 5 eetlepels crème fraîche
Wanneer de saus in de pan dikker wordt voeg je het ei mengsel eraan toe en sudder je nog 1 minuut.
Haal de pan van het vuur af en meng de Gruyère kaas erdoor.
40 gram Gruyère kaas
Proef en breng, indien nodig, op smaak met zout en peper.
zout en peper
Florentijnse Eieren met Spinazie onder de grill
Verwarm de grill voor.
Schep de spinazie in een ovenschaal en strijk hem, zo goed als mogelijk glad.
Verdeel de eieren over de spinazie en giet de Mornay saus over de ovenschotel.
6 eieren
Bestrooi dit met 30 gram Gruyère kaas en zet het ongeveer 10 minuten onder de grill (controleer tussentijds, de kaas moet bruin zijn, maar zeker niet aangebrand).
30 gram Gruyère kaas
NOTITIES
1. Wassen Spinazie: Blad groenten zoals spinazie was je snel en simpel door ze in een bak met ijskoud water te roeren waar je 1 eetlepel zout hebt toegevoegd. Je roert de bladeren goed door en laat het vervolgens vijf minuten staan. Het zand verdwijnt naar de bodem en het zout zorgt ervoor dat beestjes naar de oppervlakte drijven. Schep de spinazie uit het water. Vervolgens vul je de bak nog twee keer met koud water om het zout en het kleine beetje zand weg te halen.2. Eieren: Hardgekookt. Dat is heel makkelijk met dit recept voor perfect gekookte eieren.3. Spinazie: Je zou eventueel ook snijbiet of veldsla kunnen gebruiken.4. Gruyère kaas: Kan eventueel vervangen worden door Emmentaler.5. Bloem: De bloem en boter vormen samen een roux voor de saus. Een roux gebruik je om de saus te binden, zonder klontjes. Zorg ervoor dat je het bloem botermengsel minimaal 2 minuten aanbakt, zodat je de bloemsmaak kwijtraakt (anders proeft je hele saus ernaar.)7. Roux tips
Smelt de boter en voeg de bloem toe. Bak minimaal 2 minuten zodat de bloemsmaak verdwijnt. Gebruik hierbij een houten spatel om de bloem van de bodem te schrapen. Bij het toevoegen van de vloeistof ga je over op een garde.
Voeg aan warme bloemmengsel een koude vloeistof toe. Zo krijg je minder klontjes. In dit geval voeg je dus koude melk toe aan het warme bloem botermengsel.
8. BewarenDit recept bevat spinazie wat we koken. Daarom is het niet aan te raden om het nogmaals op te warmen. Pas de hoeveelheid die je gaat maken daarom aan aan het aantal personen.
Heb je nog een restje Mornay saus die je niet hebt gebruikt? Maak een tosti en bestrijk deze met de Mornay saus. Dan krijg je een Croque-madame. En natuurlijk kun je restjes ook gebruiken om je lasagne mee af te dekken.
Je gebruikt niet het hele potje crème Fraîche in dit recept. Wat kun je met de restjes doen? Gebruik ze in de soep om hem romiger te maken. Of als topping op pancakes met frambozen (echt een aanrader) en natuurlijk serveer je ze bij taco’s met een heerlijke zelfgemaakte salsa.