Maisbrood heeft een lichtzoete smaak (door de mais) en een mooie diepgele kleur. De smaak is echt lekker. De knapperige buitenkant (en de heerlijke geur in huis) maakt van dit zelfgebakken brood een feestje
Voorbereidingstijd 15 minutenmin
Bereidingstijd 40 minutenmin
2 uuruur
Totale tijd 2 uuruur55 minutenmin
Gang Brood Bakken
Keuken Overige keukens
Porties 12sneden
calorieën 158kcal
Ingrediënten
90mlmelk
2eetlepelszonnebloemolie
350grambloem
150grammais meel
1½theelepelszout
1eetlepeldonkere basterdsuiker
1theelepelgist
polenta voor de afwerking
Ingredients you need per step are listed below the step in Italic
Instructies
Broodbakmachine t/m 1e rijs
Doe alle ingrediënten in de broodbakmachine in de volgorde zoals door de fabrikant is aangegeven.
Zet de machine vervolgens op de deegstand, dus de stand waarbij het deeg kneedt en de 1e rijs uitvoert.
Met behulp van een mixer of met de hand t/m 1e rij
Doe 50 mL lauw water, de gist en een halve eetlepel suiker in een kommetje, meng goed en laat 5 minuten staan. Er moeten bellen te zien zijn (is dat niet het geval dan is het gist niet meer goed en moet je een nieuw pakje gebruiken).
Doe het maismeel en de bloem in een kom met het zout en meng goed door.
Meng vervolgens de olie, melk en de rest van de suiker en water erdoorheen.
Roer goed door met een houten lepel zodat al het vocht is opgenomen.
Roer dan het gistmengsel erdoor en start met kneden (met de hand of met de mixer).
Kneed door tot het deeg soepel en elastisch aanvoelt en dat zal zeker 10 minuten duren.
Vorm het deeg tot een bal.
Smeer een kom met olie in en leg de deegbal erin.
Keer een keer om en dek de kom af met een vochtige handdoek en bedek die met plastic folie en zet hem warm weg.
Laat het deeg anderhalf uur rijzen (of tot het in volume is verdubbeld).
2e rijs (vanaf hier voor alle methodes)
Stort het deeg op een ingevette werkplek.
Druk de lucht eruit, vorm een bal en laat het 15 minuten rusten.
Druk het deeg dan uit tot een rechthoek, met de breedte van het bakblik en rol strak op.
Druk de naad goed dicht en leg het deeg in het bakblik.
Leg de vochtige handdoek en de plastic folie er weer over en laat een uur rijzen op een warme plaats.
Verwarm na een half uur de oven voor op 190 graden Celsius.
Afbakken
Na het rijzen bevochtig je de bovenzijde van het brood met wat water.
Bestrooi met wat polenta.
Zet 40 minuten in de oven en haal dan het brood uit de oven.
Laat 5 minuten rusten en haal het brood dan uit de vorm. Laat het verder afkoelen op een rooster.
NOTES
Door de gist door het lauwwarme water te roeren gaat hij na een minuut of vijf werken. Daardoor kun je snel en eenvoudig checken of de gist nog wel werkt. Zie je na een minuut of vijf geen belletjes verschijnen aan het oppervlak dan werkt hij niet meer.
De suiker die je toevoegt aan het gistmengsel is het “eten” van de gist. Laat dat dus niet weg. Dit wordt omgezet naar zuurstof (en daardoor krijg je dus een luchtig brood).
Door eerst een vochtige theedoek over de kom te plaatsen en daarna plastic folie blijft je deeg mooi vochtig en droogt niet uit.
Vervang de melk door sojamelk en je brood is lactose vrij