Een superlekker koekjes recept voor boterkoekjes. Niet moeilijk en door de boter en het snufje zout hebben ze een heerlijke smaak. Deze koekjes smaken altijd.
Voorbereiding 10 minutenmin
Kook Tijd 25 minutenmin
Rusttijd 1 uuruur
Totale Tijd 1 uuruur35 minutenmin
Gang Zoete Baksels
Wereldkeuken Overige keukens
Hoeveelheid 25koekjes
Ingrediënten
200grambloem
155gramsuiker
¾theelepelzeezout
145gramboter
3-5eetlepelswater koud
1ei-geel voor het glazuren
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Doe de bloem, suiker en het zout in een keukenmachine met snijmessen en pulseer zodat deze goed mengen.
Doe daar de boter bij en pulseer weer totdat het mengsel op grof meel lijkt (je hebt zowel stukjes ter grootte van een erwt, als kleine vlokjes).
Laat de machine aanstaan en voeg het water toe. Voeg zoveel water toe, totdat een bal wordt gevormd.
Leg het deeg op een werkoppervlak, vorm het naar een vierkant, sla het in en druk het een beetje plat.
Wikkel het in plastic en leg gedurende tenminste 1 uur het deeg in de koelkast (het deeg kan tot 3 dagen in de koelkast worden bewaard of gedurende 2 maanden in de diepvries).
Wanneer je gaat bakken, verhit je de oven voor op 180 graden Celsius.
Leg op een bakplaat bakpapier. Haal het deeg uit de koelkast en, wanneer het erg hard is, sla je het een paar keer met de deegroller om het zachter te maken.
Leg het deeg tussen twee vellen bakpapier en rol het uit zodat het een halve cm dik is.
Pak je koekjesuitsteker en steek de koekjes uit het deeg. Leg ze op de bakplaat.
Meng het eigeel met een paar druppels koud water. Met behulp van een kwastje bestrijk je de bovenzijde van het deeg met het eigeel.
Vervolgens trek je met een vork lijnen in een kruis over het koekje.
Bak de koekjes gedurende 25 minuten of totdat ze goudbruin zijn. Ze zullen stevig genoeg zijn om vast te pakken, maar in het midden veren ze nog mee.