Chocola honing nougat, gezoet met honing en gevuld met rozijnen, cranberries en heerlijke noten. Plakkerig, crunchy en erg lekker.
Voorbereiding 20 minutenmin
Kook Tijd 20 minutenmin
Opstijven 45 minutenmin
Totale Tijd 1 uuruur25 minutenmin
Gang Zoete Baksels
Wereldkeuken Europese keukens
Hoeveelheid 20repen
Ingrediënten
Siroop
600mLsuiker
120mLwater
60mLhoning
Meringue
3eiwitten
280gramhoning
Vulling
80gramchocola 70 % cacao
200grampure chocola
40gramrozijnen
40gramcranberries
60grampistachenoten gepeld
200gramamandelen
175gramhazelnoten
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Bekleed het bakblik helemaal met bakpapier.
Hak de chocolade in kleine stukjes en zet klaar.
Rooster de noten in een droge koekenpan en hak ze in grove stukken.
Spreid ze uit over een bakblik en houdt ze op temperatuur in een oven bij 120 graden Celsius.
meringue en siroop
Doe in een grote pan de suiker, water en 2 eetlepels honing, dat wordt de siroop.
Zet de eiwitten klaar in de kom van de keukenmachine of in een aparte kom met de mixer ernaast (in het stopcontact).
In een tweede grote pan doe je de rest van de honing en de suikerthermometer.
Zet die pan op laag vuur aan en ondertussen mix je de eiwitten (maar houdt de thermometer in de gaten) op lage snelheid. Wanneer de honing 115 graden Celsius is zet je de mixer van de eiwitten hoog. Bij 120 graden Celsius haal je de pan van het vuur en zet je de andere pan met suiker, honing en water op het vuur. Zet de suikerthermometer erin.
Ga met de pan naar je mixer en schenk de honing langzaam (via de zijkant) terwijl je mixt op gemiddelde snelheid bij de eiwitten.
Blijf kloppen en houdt een oogje op het suiker honing mengsel. Wanneer de temperatuur hier rond de 150 graden Celsius aangeeft, haal je de pan van het vuur en zet je de mixer laag. Giet het suiker/honing mengsel bij het eiwitmengsel (wederom via de zijkant) terwijl je blijft mixen.
Zet de mixer hoog en klop 3 minuten door.
vulling toevoegen
Voeg de chocolades toe en blijf mixen tot de chocola goed opgenomen is.
Pak dan een spatel en spatel de noten en cranberries en rozijnen door de nougat.
Maken nougat
Schep het mengsel in het met bakpapier beklede bakblik en druk de bovenzijde met een bakpapiertje glad.
Laat 45 minuten staan en haal dan de nougat uit het bakblik (het zou nu al licht uitgehard moeten zijn).
Snijd het in de gewenste grootte en laat het bij kamertemperatuur verder opstijven.
De nougat is eigenlijk 2 dagen na het maken pas echt lekker en blijft 14 dagen houdbaar.