Een heerlijk warm ovengerecht: dit recept voor geroosterde kip met aardappels uit de oven. Door de kruiden en het toegevoegde ontbijtspek lekker smaakvol.
Voorbereiding 15 minutenmin
Kook Tijd 1 uuruur40 minutenmin
Totale Tijd 1 uuruur55 minutenmin
Gang Hoofdgerecht
Wereldkeuken Overige keukens
Hoeveelheid 4personen
Apparatuur
De temperatuur is aangegeven voor onder- en bovenwarmte. Gebruik je een hetelucht oven, verlaag de temperatuur met 20 °C.
Ingrediënten
1hele kipongeveer 1250 gram
1theelepelzout
⅛theelepelpeper
2eetlepelsboterongezouten
3eetlepelsolijfolieextra vierge
1citroenbiologisch
5takjes tijm
5takjes oregano
1bol knoflook
5takjes rozemarijn
1000gramaardappelskruimig
10plakjesontbijtspek
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Meng 2 eetlepels olijfolie met de boter en zout en peper. Wrijf de kip er mee in en leg terug in de koeling.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Was de aardappels en snij ze doormidden en vervolgens in partjes.
Breng een pan gezouten water aan de kook en voeg de aardappels, de citroen en knoflook toe. Breng het water weer aan de kook en kook 10 minuten.
Giet af, haal de citroen en knoflook eruit en laat de aardappels even droogstomen in de pan.
Prik met een mes 10 keer in de citroen en doe de citroen met de knoflook, tijm en oregano in het holle deel van de kip.
Leg de kip in de ovenschaal en zet 45 minuten in de oven.
Haal de kip uit de oven en leg de kip even op een bord.
Pak de partjes aardappels en leg die in de schaal in het kippenvet.
Haal de rozemarijnnaaldjes van het takje en hussel die samen met de aardappels door het kippenvet.
Maak een gat in het midden en leg de kip er op terug.
Verdeel over de bovenkant van de kip repen ontbijtspek, zodat hij goed bedekt is.
Zet alles nog eens 45 minuten in de oven terug.
Controleer of de kip goed gaar is, met de thermometer, en haal uit de oven (laat anders nog even staan). Dat doe je door de thermometer in het dikste deel van de kip te prikken. Wanneer hij 80 graden Celsius aangeeft is de kip gaar.
Haal de citroen, knoflook, tijm en oregano uit de kip.
Meng de knoflook met een theelepel citroensap en eetlepel olijfolie.
Haal het ontbijtspek van de kip en verkruimel dat over de aardappel.
Smeer de kip in met het knoflookmengsel en dek het geheel nog 10 minuten af met aluminiumfolie om te laten rusten en de smaken goed te laten ontwikkelen.
Dien dan op. Heerlijk met sperziebonen of doperwtjes met worteltjes!
NOTITIES
Je stopt een hete citroen in de holte van de kip. Deze wordt warm en daardoor ontstaat er stoom en zal de kip ook van binnenuit gaan garen.
Wanneer je geen braadthermometer hebt, pak je een dikke stopnaald en steek je die diep in het dikste deel van de kip. Druk vervolgens op het kippenvlees tot er vocht uit de opening komt. Is dat vocht helder, dan is de kip gaar.
Verse kruiden zijn het lekkerst, dus gebruik je die als die voorhanden zijn. Maar anders kun je ook prima gedroogde kruiden gebruiken (1 theelepel van elk).
De aardappel kun je ook prima vervangen door zoete aardappel. Dat maakt het recept super lekker.