Deze aardbeien chiffon cake is een heerlijke verrassing. Biscuitgebak, romige botercrème en zoete aardbeien zorgen voor een verwennerij! Met lekker veel verse aardbeien (wel 800 gram), is dit een van de meest lekkere manieren om aardbeien te gebruiken als ze in het seizoen zijn. Dit is een supermooi sponge cake recept dat net zo heerlijk smaakt als het eruit ziet!
Meng in een tweede kom de olie, eierdooiers, water, vanille en citroenrasp.
60 ml olie, 3 eidooiers, 100 ml water, 1 theelepel vanille-extract, ¾ theelepel citroenrasp
Giet de inhoud van de tweede kom bij de eerste en meng het geheel goed door met een pollepel totdat je een glad mengsel krijgt.
Doe de eiwitten in een schone kom en klop deze stijf met behulp van een mixer.
5 eiwitten
Voeg dan het wijnsteenbakpoeder toe en meng verder totdat er pieken gevormd worden.
¼ theelepel wijnsteenbakpoeder
Voeg de rest van de suiker beetje bij beetje toe totdat de eiwitten stevig zijn en mooi glanzen.
55 gram suiker
Schep met een plastic spatel ongeveer ⅓ van het eiwitmengsel door het bloemmengsel. Vouw deze er voorzichtig doorheen totdat het goed is opgenomen. Vervolgens vouw je de rest van het eiwitmengsel erdoorheen.
Giet het deeg in de springvorm en bak de cake gedurende 55 minuten in de oven. Controleer of de cake goed is met een saté-prikker.
Na het bakken stort je de cake op een rooster en laat hem afkoelen. Draai de cake om en verwijder het bakpapier. De cake kun je vier dagen tevoren bakken en bewaren in de koelkast.
Botercrème vulling
Week, wanneer je sheets gebruikt, de gelatine bladen in koud water. Gebruik je gelatine poeder: Strooi de gelatine op het water (½ eetlepel) en laat een paar minuten zacht worden. Warm een minuutje in de magnetron.
¾ theelepel gelatinepoeder, ½ eetlepel water
Giet de melk in de pan en voeg daaraan het vanille-extract en het zout toe.
250 ml volle melk, ⅛ theelepel zout, ½ theelepel vanille-extract
Verwarm op medium vuur tot het bijna kookt (er is dan stoom te zien, maar nog geen bubbels), terwijl je af en toe roert.
Ondertussen meng je de maïzena en de suiker in een kom.
2 eetlepels maizena, 55 gram suiker
Voeg hieraan het ei toe en klop met de garde tot je een glad mengsel hebt.
1 ei
Wanneer de melk bijna kookt, giet je met kleine beetjes de hete melk bij het maïzenapapje terwijl je met de garde blijft kloppen. Giet het mengsel vervolgens terug in de pan en breng aan de kook.
Kook door totdat de custard is ingedikt (blijf roeren!).
Zet het vuur uit en meng de (uitgeknepen) gelatine erdoor tot het opgelost is.
Haal de pan van het gas en zeef het custardmengsel, zodat je geen klontjes krijgt.
Verdeel de boter in vieren en meng die 1 voor 1 door de custard met de garde. Leg een plasticfolie op de custard, zodat je geen velletje krijgt. Laat 15 minuten afkoelen.
2 eetlepels boter
Mix in een tweede kom de mascarpone met de slagroom tot stijve pieken gevormd zijn.
80 ml mascarpone, 160 ml slagroom
Vouw het slagroommengsel door de custard met een spatel.
Suiker Siroop
Meng het water met de suiker in een steelpan.
75 gram suiker, 80 ml water
Breng het mengsel aan de kook en laat de suiker oplossen.
Zet het vuur uit en laat licht af laten koelen.
Zelf Aardbeien Chiffon Cake maken
Bekleed de zijkanten van de springvorm van 20 cm met plastic folie (niet de onderkant).
Snij de cake horizontaal doormidden.
Leg de eerste laag cake in de springvorm.
Sprenkel 3 eetlepels van de siroop over de cake.
Haal de kroontjes van de aardbeien. Halveer zoveel aardbeien als nodig zijn om tegen de binnenzijde van de springvorm (verticaal, zie foto) te zetten.
900 gram aardbeien
Plaats de aardbeien tegen de zijden van het bakblik op de eerste laag cake.
Spuit botercrème tussen de aardbeien en een dunne laag op de cake.
Snij de overige aardbeien in vieren en verdeel ze over de botercrème.
Hou twee eetlepels botercrème apart en verdeel de rest over de aardbeien.
Plaats de tweede cakelaag er bovenop.
Sprenkel het restant siroop op de cake.
Smeer de botercrème op de cake en verdeel de aardbeien voor de garnering over de botercrème.
Bedek de cake met plastic folie.
Laat tenminste 4 uur in de koelkast opstijven.
Voor het serveren haal je de springvorm weg en haal je het plastic voorzichtig weg.
Bestrooi met poedersuiker en serveer meteen.
2 eetlepels poedersuiker
NOTITIES
1. - Wil je deze aardbeien chiffon cake maken? Bestel dan alle ingrediënten met één druk op de knop: 2. - Wijnsteenzuur en bakpoederIn het recept gebruik je cream of tartar (wijnsteenzuur) om je cake luchtig te maken. Cream of Tartar wordt bereid uit natuurlijke grondstoffen. Dit in tegenstelling tot bakpoeder dat gemaakt is van chemische stoffen. De reactie die het in je beslag geeft, is echter hetzelfde. Daarom kun je de cream of tartar vervangen door bakpoeder.3. -EiwittenVoeg de stijfgeklopte eiwitten in twee porties toe en niet alles in één keer. De boter en het eiwit mengen zich daardoor beter, waardoor de cake luchtiger wordt.4. - Cake Testen op GaarheidMet een satéprikker kun je de gaarheid van de cake controleren. Prik daarom met een satéprikker in het midden (het dikste deel) van de cake. Als de satéprikker er droog uitkomt, is de cake gaar.5. - GelatineJe kunt gelatine het als vellen of als gelatinepoeder kopen. Bij aankoop in blaadjes moet je deze eerst zacht maken in wat koud water. En vervolgens moet je het oplossen in een hete vloeistof. Wanneer je gelatinepoeder gebruikt, gebruik je ¾ theelepel (wat gelijk is aan 1 ½ vellen - 3 gram). Een theelepel gelatinepoeder komt dus overeen met 3 gram gelatine. Het maakt niet uit welke soort gelatine je gebruikt voor het eindresultaat van de Aardbeien Chiffon Cake.Los de gelatine op in de hete custard (het moment net voordat je de custard gaat zeven. Roer goed zodat de gelatine is opgelost voordat je de custard gaat zeven!6. - Houd het luchtig!Roer het roommengsel met een spatel door de custard (en niet met een garde of mixer). Je wilt zoveel mogelijk lucht in de crème behouden. Door te mengen met een mixer of garde wordt de room minder luchtig!7. - Makkelijk lossenGebruik een plastic folie in de cakevorm. Zo komt je taart veel makkelijker uit de springvorm en blijft hij net zo mooi als je hem gestapeld hebt!8. - OvenGebruik bij voorkeur onder- en bovenwarmte.Stel bij gebruik van een onder- en bovenwarmte de temperatuur in op 160 °C . In een heteluchtoven is 140 °C voldoende.9. - Bewaren
Koelkast - Wikkel de cake in plastic folie en bewaar deze tot drie dagen.
Diepvries - Je kunt deze Strawberry Chiffon Cake invriezen. Doe de cake terug in de springvorm en laat een nacht invriezen. Haal de cake eruit en verwijder de springvorm. Wikkel de cake zo strak mogelijk in plastic folie en herhaal dit (twee lagen plastic folie). En verpak het dan in aluminiumfolie. Zet terug in de vriezer. Zo blijft hij tot 1 maand goed. Laat het 2 tot 3 uur ontdooien bij kamertemperatuur.
10. - VoedingswaardeVoedingswaarden worden weergegeven per portie.