Extra romige cake, je maakt het door aan het beslag roomkaas en zure room toe te voegen. Het geeft een lichte structuur, zorgt ervoor dat de cake niet uitdroogt en een romige zoete smaak.
Voorbereiding 10 minutenmin
Kook Tijd 1 uuruur30 minutenmin
Totale Tijd 1 uuruur40 minutenmin
Gang Zoete Baksels
Wereldkeuken Overige keukens
Hoeveelheid 10plakjes
Ingrediënten
250gramboterkamertemperatuur
175gramroomkaaskamertemperatuur
350gramsuiker
60gramzure room
1theelepelsvanille-extract
5eierenmaat L
250grambloem
30grammaizena
½theelepelbakpoeder
⅛theelepelzout
Makes: 23cm23 x 8cm rectangle
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C
Boter de cakevorm goed in.
Doe de boter in een kom en mix op hoge snelheid 2 minuten tot hij romig is.
250 gram boter
Schep de roomkaas erbij en mix nog eens 2 minuten.
175 gram roomkaas
Strooi de suiker erbij en mix op hoge snelheid gedurende 1 minuut.
350 gram suiker
Voeg de zure room en vanille toe en meng alles op hoge snelheid door. Ongeveer 1 minuut.
60 gram zure room, 1 theelepels vanille-extract
Zet de mixer nu laag en voeg nu 1 voor 1 de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als het voorgaande goed gemengd is.
5 eieren
Meng in een kom de bloem, maizena, bakpoeder en zout en zeef die boven het beslag.
Schenk het beslag in de cakevorm en zet in de oven. Bak gedurende 90 minuten.
Controleer of de cake gaar is door in het midden een saté prikker te steken. Komt hij er droog uit dan is de cake gaar.
Laat 5 minuten staan en haal de cake dan uit de vorm. Laat verder afkoelen op een rek.
NOTITIES
1. Ingrediënten: Om de cake luchtig te krijgen, zorg je ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.2. Gaar: Iedere oven is anders en de aangegeven temperatuur is een richtlijn. En natuurlijk wil je dat je cake gaar is. Dat controleer je eenvoudig door een satéprikker in het midden van de cake te prikken. Komt hij er droog uit dan is de cake gaar. Anders verleng je de baktijd met 5 minuten en controleer je het nogmaals.3. Bewaren
Kamertemperatuur: Bewaar de cake bij kamertemperatuur verpakt in een plastic of aluminium folie. Zo blijft hij tot drie dagen goed. Bewaar niet in de koelkast. De koelkast is vochtig en daardoor verandert de structuur van de cake, wat niet lekker is.
Diepvries: Laat de cake volledig afkoelen en verpak hem in aluminium folie en vervolgens in een diepvrieszakje. Zo blijft hij tot 3 maanden houdbaar in de diepvries. Laat hem minimaal 3 uur ontdooien bij kamertemperatuur voordat je hem serveert.
TIP: Snij de cake voor het invriezen in plakjes en verpak per plakje. Zo kun je precies de juiste hoeveelheid die je nodig hebt uit de vriezer halen.