Een verwarmend recept voor een pittig pompoensoep recept, een herfstige traktatie boordevol lekkere smaken. De geroosterde pompoen gecombineerd met de pittige salsa geeft een heerlijke diepe smaak. Ontdek dit eenvoudige recept en geniet van een lekker kommetje soep op koude dagen.
Voorbereiding 20 minutenmin
Kook Tijd 1 uuruur
Totale Tijd 1 uuruur20 minutenmin
Gang Soep
Wereldkeuken Amerikaans
Hoeveelheid 4personen
Ingrediënten
Salsa
1eetlepelolijfolie extra vierge
2takjes verse tijm
2tomaten
1rode peper
1eetlepelbalsamico crème
Pompoensoep
2bollen knoflook
1eetlepelolijfolie extra vierge
2eetlepelsolijfolie extra vierge
1Flespompoen
2uiengesnipperd
1literkippenbouillonzonder zout
1theelepelzoutnaar smaak
⅛theelepelpeper
Optioneel garnering
1eetlepelolijfolie extra vierge
4takjes verse oregano
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 220 °C of 200 °C
Roosteren groenten
Pak een stuk aluminiumfolie leg daarin de knoflook en tijm.
2 takjes verse tijm, 2 bollen knoflook
Besprenkel met olijfolie en vouw tot een pakketje.
1 eetlepel olijfolie extra vierge
Leg op een bakplaat. Leg er 2 tomaten en het pepertje bij.
2 tomaten, 1 rode peper
Besmeer de pompoen met olijfolie en leg die ook op de bakplaat.
1 Flespompoen, 1 eetlepel olijfolie extra vierge
Zet de bakplaat 15 minuten in de oven.
Verwijder de tomaat en peper van de bakplaat en zet de bakplaat met pompoen en knoflook nog 20 minuten in de oven.
Salsa
Haal het velletje van de tomaat en stop de tomaten samen met de peper en balsamico crème in de blender.
1 eetlepel balsamico crème
Schenk de salsa in een kommetje.
Pompoensoep
Haal de bakplaat met pompoen en knoflook uit de oven en laat licht afkoelen.
Schenk 2 eetlepels olijfolie in een soeppan en doe de uien erbij. Laat 3 minuten stoven op gemiddeld vuur, zodat de uien glazig worden, maar niet bruin.
2 eetlepels olijfolie extra vierge, 2 uien
Knijp de gegaarde knoflook uit de schil in de pan en roerbak ½ minuut.
Schep met een lepel de zaden uit de pompoen (dit gaat makkelijk nu hij gegaard is).
Schraap vervolgens het vruchtvlees met een lepel uit de pompoenschil en doe het pompoenvlees in de pan.
Voeg de kippenbouillon toe en laat aan de kook komen en zet het vuur laag. Laat 10 minuten sudderen.
1 liter kippenbouillon
Pureer de soep met een staafmixer.
Verwarm de soep weer en breng op smaak met zout en peper.
1 theelepel zout, ⅛ theelepel peper
Schenk de soep in een soepkom, samen met de salsa en (optioneel) wat verse oregano. Druppel er wat olijfolie, extra vierge over.
4 takjes verse oregano, 1 eetlepel olijfolie extra vierge
NOTITIES
1. Salsa variatie: Deze salsa is ook lekker met paprika. Rooster dan ook een paprika mee met de tomaten en peper. Haal het velletje van de paprika en verwijder de pitjes voor je hem gaat pureren.2. Tips
Om de soep nog fijner te krijgen, kun je hem ook nog door een zeef drukken.
Door de salsa apart van de soep te maken, kun je zelf bepalen hoe pittig je de soep wilt eten. Fijn als er ook kinderen mee-eten.
Ga je voor vegetarisch gebruik dan een groentebouillon.
3. Pompoen: Kun je geen flespompoen aankomen, dan kun je ook een oranje pompoen gebruiken, maar deze is veel lastiger te schillen.4. Restjes bewarenVoor het bewaren koel je snel terug naar kamertemperatuur.
Koelkast: Bewaar de pompoensoep en de salsa apart, luchtdicht verpakt tot maximaal 2 dagen.
Diepvries: De salsa en soep kun je apart van elkaar invriezen in een diepvriesdoos en blijft tot maximaal 2 maanden goed. Laat ontdooien in de koelkast
Opwarmen: Verwarm de soep op gemiddeld vuur tot hij goed heet is. Voeg naderhand de salsa toe.