Een lekker recept voor Chinese tomatensoep als bij de Chinees. Er zijn veel recepten, maar deze lijkt precies hetzelfde. En binnen 30 minuten klaar!
Voorbereiding 10 minutenmin
Kook Tijd 20 minutenmin
Totale Tijd 30 minutenmin
Gang Soep
Wereldkeuken Aziatisch
Hoeveelheid 4persons
Ingrediënten
2eetlepelsolie
200gramkipfilet in blokjes gesneden
1uifijngesneden
2tenenknoflookfijngesneden
30gramtomatenpuree
500mlkippenbouillon
800gramgezeefde tomaten
2cmgember vers, fijn geraspt
2eetlepelsKetjap Manisof Ketjap Medja
2eetlepelsgembersiroop
200gramappelmoes
1eetlepelrijstazijn
½theelepelserehpoeder
½theelepelzout
1eetlepelmaizena
2eetlepelswater
2eierenmaat L, losgeklopt
2lente uitjesin reepjes gesneden
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Verhit wat olie in een soeppan.
2 eetlepels olie
Leg de kip blokjes erin en bak eventjes aan.
200 gram kipfilet
Doe vervolgens de ui erbij, bak 3 minuten en dan de knoflook. Bak die eventjes mee.
1 ui, 2 tenen knoflook
Schep de tomatenpuree bij het kip ui mengsel en roerbak de puree ongeveer 2 minuten tot hij niet meer zuur, maar iets zoetig ruikt.
30 gram tomatenpuree
Schenk de gezeefde tomaten en bouillon bij de kip rasp de gember in de soep.
500 ml kippenbouillon, 800 gram gezeefde tomaten, 2 cm gember
Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 10 minuten sudderen tot het kippenvlees gaar is. Neem de kip uit de soep en laat afkoelen.
Pureer de soep met de staafmixer en haal door een zeef.
Schenk alles terug in de pan en voeg de ketjap, gembersiroop, appelmoes, azijn, sereh en zout toe. Meng goed door.
2 eetlepels Ketjap Manis, 2 eetlepels gembersiroop, 200 gram appelmoes, 1 eetlepel rijstazijn, ½ theelepel sereh, ½ theelepel zout
Roer de maizena los met het water, voeg toe aan de soep en breng aan de kook, terwijl je blijft roeren.
1 eetlepel maizena, 2 eetlepels water
Wanneer de soep dikker wordt zet je het vuur laag.
Proef en breng eventueel op smaak met wat extra suiker (tomaten verschillen in zoetheid en soms kan het nodig zijn een klein beetje extra suiker toe te voegen om de Chinese tomatensoep smaak te benaderen).
Verhit wat olie in een koekenpan en bak van elk ei 2 dunne omeletten, door het ei los te kloppen en het ei goed over de koekenpan te verspreiden. Gebruik 1 ei per keer om de omelet zo dun mogelijk te krijgen.
2 eieren
Rol op, en snij er dunne reepjes van.
Schenk de soep in een kom en schep de ui, omelet reepjes en kip bij.
2 lente uitjes
Serveer meteen.
NOTITIES
1. KetjapDe sojasaus die je kunt gebruiken voor dit recept zijn Ketjap Manis en Ketjap Medja. De laatste is de nog wat zoetere, stroperige versie van ketjap Manis. Heb je geen ketjap in huis, maar wel lichte sojasaus of Japanse sojasaus? Voeg dan 2 eetlepels honing en 1 eetlepel extra bruine suiker toe aan de toegevoegde sojasaus.2. AppelmoesOm de zoete smaak te krijgen zonder dat het overheersend wordt gebruik je... appelmoes. De eerste keer dat ik dat hoorde stond ik daar wel even van te kijken. Maar het is echt zo dat appelmoes een heerlijk fruitig zoetje geeft. Net zoals de soep bij de Chinees. Samen met een vleugje gember heerlijk!3. TomatenpureeBak de tomatenpuree minstens twee minuten aan. Daardoor wordt hij zoeter en dat is lekkerder.4. Omelet reepjesBak dunne omeletten door een koekenpan van ongeveer 26 cm te gebruiken en één losgeklopt eitje toe te voegen. Draai de pan goed zodat de omelet goed verspreidt en dun wordt.5. Proeven Omdat de bouillon niet altijd hetzelfde is qua zout verhouding is het verstandig om goed te proeven en extra zout toe te voegen indien nodig. Zout zorgt ervoor dat de soep zoeter smaakt, zonder dat het te zoet wordt.Ook zit er verschil in de zuurheid van tomaten in het ene pak en het andere. Het kan daarom nodig zijn om extra suiker toe te voegen. Proef pas na het pureren en als de soep heet is. Dan kloppen de smaken zoals je ze serveert het beste.6. BewarenLaat de soep snel afkoelen naar kamertemperatuur als je hem wilt bewaren.
Koelkast: Bewaar de soep in een luchtdichte doos gedurende maximaal 3 dagen in de koelkast.
Diepvries: Schenk de soep in een diepvriesdoos (tot ½ cm onder de rand want de soep zet iets uit).