Oliebollen met bier zijn de luchtigste en lekkerste ballen die je ooit gegeten hebt. Een echte Nederlandse traditie om zelf te bakken voor Oudjaarsavond. Ze zijn krokant van buiten en zacht en sappig van binnen. Maak ze met krenten en appel of traditioneel au naturel zijn. En vergeet niet wat poedersuiker erover te strooien
Daarna beetje bij beetje met de mixer het bier doorheen roeren en blijven mengen tot alle klontjes verdwenen zijn.
750 ml bier
De melk met het gist, de gesmolten boter en de kaneel toevoegen en nog even mengen.
⅛ theelepel kaneel
Optioneel: Voeg de rozijnen en de stukjes appel toe. Roer een minuut door met een houten lepel.
150 gram appel
Leg een vochtige theedoek en daarop plastic folie over de kom en laat het beslag op een warme plaats een uur rijzen.
Verhit de laatste 10 minuten de frituurpan met olie op 180 °C voor.
3-4 liter zonnebloemolie
Roer het beslag twee minuten langzaam met de houten lepel door.
Hou een ijsschep of twee eetlepels één tel in de hete olie en schep vervolgens een bol deeg uit de schaal.
Laat de bol in de hete olie glijden. Schep er eventueel nog een tweede of derde bol bij (zorg dat de frituurpan niet te vol is).
Bak de oliebollen drie minuten aan één zijde. Draai ze vervolgens om en laat ze nog eens drie minuten bakken.
Schep de oliebollen met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken in een vergiet waarin een laagje keukenpapier ligt.
Serveren
Bestuif de oliebollen met poedersuiker.
3 eetlepels poedersuiker
NOTITIES
Gist, instant - Dit recept gebruikt 30 gram / 6 theelepels instant gist. Als je liever verse gist gebruikt, heb je 60 gram nodig. Als je oliebollen met droge gist maakt, dan heb je 30 gram nodig. Let op: bij zowel verse gist als droge gist moet je de gist eerst oplossen in lauwe melk voordat je hem toevoegt. Door de gist op te lossen in de lauwe melk kun je controleren of het nog werkt. Als er na vijf minuten geen belletjes ontstaan, gooi dan de melk weg en pak wat nieuwe gist.2. IJsschep - de gemakkelijkste manier om het deeg uit de kom te scheppen. Leg ze een paar seconden in de olie voordat je het deeg uitschept, hierdoor glijden ze beter in de friteuse. Als je geen ijsschep hebt, kun je ook geoliede eetlepels gebruiken.3. Naturel of met appel en krentjesIedereen heeft zijn eigen voorkeur. Wil je naturel oliebollen, laat dan de appel en krenten achterwege.4. Bewaren -
Kamertemperatuur - Bewaar de oliebollen op kamertemperatuur op een tochtvrije plaats. De volgende dag (nieuwjaarsdag) kun je ze in de oven opwarmen (10 bij 150 °C) of de Airfryer (3 minuten 180 °C) tot ze de juiste temperatuur hebben en bestrooien met poedersuiker. Echt heerlijk.
Invriezen - De oliebollen kunnen ook ingevroren worden. Laat ze afkoelen en verpak ze luchtdicht en vries ze in. Zo kunnen ze 2 maanden worden bewaard. Laat ze ontdooien bij kamertemperatuur en verwarm ze 10 bij 150 °C in de oven (of 3 minuten bij 180 °C) in de Airfryer. Bestuif met poedersuiker en serveer warm.