8 heerlijke recepten die samen een uitmuntend Kerstmenu vormen. Met een tijdsplanning en boodschappenlijstje waarmee het Kerstdiner echt een makkelijk etentje wordt.
Maak het soepje van doperwtjes. Laat afkoelen naar kamertemperatuur en bewaar vervolgens in de koeling.
Zet de prosecco en wodka koud.
Maak de tartufetto mousse
In de ochtend
Snijdt de zalmfilet in blokjes, bewaar tot gebruik in de koeling.
Snijdt het zilveruitje in dunne plakjes, bewaar tot gebruik in de koeling.
Steek het bladerdeeg uit en leg op de bakplaat. Bewaar tot gebruik afgedekt in de koeling.
Bak de uiringen met tijm. Bewaar afgedekt bij kamertemperatuur.
Schaaf de aardappel in dunne reepjes. Maak de aardappelgratin (zonder kaas) en bak 15 minuten in de oven). Laat afkoelen naar kamertemperatuur, schaaf de kaas erover en bewaar afgedekt in de koeling tot gebruik.
Maak de geroosterde groentenovenschotel (nog zonder de kaas erover te raspen) en bak 15 minuten in de oven).Laat afkoelen naar kamertemperatuur, schaaf de kaas erover en bewaar afgedekt in de koeling tot gebruik.
Maar de gevulde varkenshaas, bak de varkenshaas aan, laat afkoelen naar kamertemperatuur. Dek af met aluminiumfolie en zet in de koeling.
Maak het beslag van de lava chocolade cake. Doe in de muffin vorm en zet tot gebruik in de koeling.
Zet een karaf met water in de koeling zodat hij lekker koud is.
Zet de witte wijn koud.
In de middag
Zet 4 amuse lepels / schaaltjes, 4 kleine bordjes, 4 kleine soepkopjes, 4 spoom glazen, 4 borden en 4 dessert borden klaar.
Leg ook een ijslepel erbij.
Dek de tafel. Gebruik een rode wijnglas en een wit wijnglas. Een waterglas is ook aan te raden.
Leg aan de rechterzijde van het bord (vanaf het bord gezien) 1 groot mes, 1 soeplepel en 2 kleine messen. Aan de linkerzijde (vanaf het bord gezien): 1 grote vork en 2 kleine vorken.
Leg een servet op de borden.
Decoreer de tafel met kaarsjes, kerstgroen enzovoort.
enkele minuten voor de zalm amuse
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius
Net voor de zalm amuse
Zet de bladerdeeg in de oven, 8 minuten
Maak de zalmamuse door 1 theelepel rucola olie in het schaaltje te scheppen, daarop wat zalm, een toefje wasabi, een paar ringetjes ui en sesamzaad. Steek het toastje erachter.
Net voor de uientaartjes
Verwarm het soepje op gemiddeld vuur
Verwarm de uitjes kort tot ze net warm zijn.
Snij het bladerdeeg doormidden en leg de ui ertussen. Serveer meteen.
Net voor de soep
Zet de oven naar 180 graden Celsius
Haal het limoen ijs uit de diepvries
Schenk de soep in de kommetjes en doe er 1 eetlepel rivierkreeftjes in.
Net voor de scroppino
Zet de varkenshaas in de oven. Die moet 40 minuten garen (iets langer ivm de lagere oventemperatuur)
Zet de groenteschotel in de oven. Die moet nog 30 minuten garen.
Zet de aardappeltjes in de oven. Ze moeten nog 25 minuten garen (iets langer vanwege lagere oventemperatuur).
Schep een bolletje ijs in het glas. Schep er 1 eetlepel wodka op en serveer met de prosecco. Strooi er wat limoenrasp over en serveer meteen.
Net voor het hoofdgerecht
Haal de varkenshaas uit de oven en laat 5 minuten rusten voor aansnijden. De groenten en aardappels kunnen rechtstreeks naar de tafel.
Haal het ijs uit de diepvries.
Zet de lava cakejes in de oven.
Net voor het dessert
Schep op elk bord een bolletje ijs, een lava cake en een tartufetto mousse
NOTITIES
** niet via de link te bestellen: zuurstokken en pepermunt extractUit de eigen keukenkast:tijm, suiker, Italiaanse kruiden, zout en peper, bloem en cacao poeder