Een heerlijke kerststol gevuld met cranberries, rozijnen en krenten. En een mooie strook amandelspijs. Het brood is heerlijk gekruid en lichtzoet. Besmeert met roomboter een delicatesse!
Voorbereiding 15 minutenmin
Kook Tijd 40 minutenmin
rijstijd 3 uuruur
Totale Tijd 3 uuruur55 minutenmin
Hoeveelheid 10plakjes
Apparatuur
Keukenmachine met mes
koelkast
Mixer met deeghaken of keukenmachine met deeghaken
Theedoek, licht vochtig
Plastic folie
bakpapier
bakplaat
hetelucht oven of onder en bovenwarmte oven (in dat geval verhoog je de in het recept aangegeven temperatuur met 20 graden Celsius)
Ingrediënten
amandelspijs
125gramamandelen
125gramsuiker
1ei
Vulling
75gramkrenten
125gramrozijnen
50gramcranberries gedroogd
Deeg
3theelepelsgist droog
160mlmelk lauw
1ei maat L, losgeklopt
65gramsuiker
7gramzout
75gramroomboter ongezouten, kamertemperatuur
370grambloem
¾theelepelspeculaaskruiden
2eetlepelsboter bestrijken na het bakken
poedersuiker om te bestrooien
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Amandelspijs
Maal de amandelen met de suiker fijn en roer het ei erdoor.
Verpak het spijs in plastic folie in en laat rusten in de koelkast.
Vulling
Doe de vulling in een kom en giet er heet water over. Laat 10 minuten staan en laat de vruchten goed uitlekken.
Dep ze droog.
Deeg
Meng in een kom de bloem, boter, suiker, ei, melk, gist en speculaaskruiden en meng 5 minuten.
Doe dan het zout erbij en kneed nogmaals 10 minuten tot je een soepel deeg hebt.
Druk het deeg goed plat en verdeel de helft van de vulling over het deeg.
Kneed goed door en maak het deeg weer plat en verdeel de rest van de vulling over het deeg.
Kneed nogmaals tot de vulling goed is opgenomen in het deeg.
Vet een kom in met wat olie en leg het deeg erin.
Leg een vochtige theedoek erop en dek die af met plastic folie.
Laat op een warme plek ongeveer 1 uur en 30 minuten rijzen.
Leg bakpapier op een bakplaat.
Rol het deeg uit tot een ovaal.
Pak de amandelspijs en maak een rol die binnen de randen van het deeg valt.
Leg die in het midden van het deeg en vouw het deeg dubbel.
Druk de rand goed dicht.
Leg op het bakmatje en leg een vochtige theedoek erop en dek die af met plastic folie.
Laat 1 uur en 30 minuten rijzen.
Na 1 uur en een kwartier verwarm je de oven voor op 175 graden Celsius.
Bak de stol 10 minuten en verlaag de temperatuur naar 150 graden Celsius.
Bak nog 40 minuten.
Bestrijk de stol als hij net uit de oven komt met de boter.
Laat afkoelen en naar wens bestrooi je hem met poedersuiker