Monkey bread muffins, kleine bolletjes brooddeeg met een heerlijke gekarameliseerde kaneelsuiker laag. Een heerlijke kleverige lekkernij. Een lekkere twist op het klassieke monkey bread. Deze muffins zijn perfect gebakken en heerlijk voor ontbijt of brunch. Deze muffins gaan zeker een hit zijn bij je familie en je gasten. Makkelijk te maken met hulp van de broodbakmachine (of zonder). Probeer snel zelf!
Kook Tijd 30 minutenmin
rijstijd 3 uuruur
Totale Tijd 3 uuruur30 minutenmin
Gang Zoete Baksels
Wereldkeuken Amerikaans
Hoeveelheid 12muffins
Ingrediënten
Monkey Bread
240mlmelk lauw
80mlwater lauw
30grambotergesmolten
425grambloem
50gramsuiker
2theelepelsgistinstant
1theelepelzout
Kaneelsuiker topping
50grambotergesmolten
100gramsuiker
2theelepelsgemalen kaneel
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Broodbakmachine
Doe de melk, gesmolten boter en water onderin de kom van de broodbakmachine. Verdeel bloem en suiker daarop. Doe het gist in een hoek en in de tegenovergestelde hoek doe je de suiker.
Druk het deeg uit tot een lap en verdeel het deeg in 60 stukjes, ongeveer even groot.
Rol elk stukje tot een balletje tussen je handpalmen en dip elk balletje in de gesmolten boter en rol het vervolgens door het kaneel suiker mengsel.
Leg het deeg in een bakje van de muffinvorm. Herhaal dat voor alle deegballen. Verdeel de balletjes over de muffinvorm, zodat er 5 balletjes per vorm zijn.
Dek de vorm af met een vochtige doek en vervolgens met een plasticfolie en laat weer een uur rijzen op een warme plaats.
Na 30 minuten verwarm je de oven voor op 180 °C of 160 °C
Doe de muffins in de oven en bak 25 tot 30 minuten.
Haal uit de oven en laat 5 minuten licht afkoelen op een rooster.
Maak de muffins met een mes los van de vorm en laat verder afkoelen op het rooster.
NOTITIES
1. Gist: In dit recept is 8 gram (2 theelepels) instant gist gebruikt. Gebruik je liever verse gist dan heb je 16 gram nodig. Gebruik je droge gist, dan heb je 8 gram nodig. Let op: bij zowel verse gist als droge gist moet je de gist eerst oplossen in lauwwarme melk.2. Variaties:
Chocoholics: Voeg 4 eetlepels fijngehakte pure chocola toe aan het deeg.
Karamel Sensatie: Drizzle karamel over de muffins als ze gebakken zijn.
3. De avond vooraf voorbereiden: Vul de muffinvorm met de deegballetjes. Dek af met de plasticfolie en zet in de koelkast. De volgende dag haal je ze een kwartiertje voor je ze gaat bakken uit de koeling en laat je ze op kamertemperatuur komen. Nu kun je ze bakken.4. Gaarheid: Controleer de gaarheid door met een saté prikker in het midden van de muffin te prikken. De monkey bread muffins zijn klaar als de prikker er schoon uit komt, anders verleng je de baktijd met nog 2 minuten.5. Oven: Wanneer je onder- en bovenwarmte gebruikt zet je de temperatuur op 180 °C. Bij een heteluchtoven is 160 °C voldoende. Kun je kiezen gebruik dan onder- en bovenwarmte.6. Bewaren Versgebakken monkey bread muffins zijn het lekkerste! Maar heb je nog wat muffins over, dan kun je ze zeker bewaren.
Kamertemperatuur: Bewaar de muffins in een luchtdichte doos maximaal 2 dagen.
Diepvries: Stop de muffins in een diepvriesdoos en bewaar maximaal één maand in de diepvries. Laat bij kamertemperatuur ontdooien.
Opwarmen: Om de muffins weer lekker te laten smaken verwarm je ze even in de oven bij 180 °C tot ze warm zijn. De Airfryer kun je hier zeker ook voor gebruiken.