Ontdek dit verrukkelijke toetje: een trifle met chocolademousse. Waarbij de fluweelzachte mousse, heerlijke chocola, een vleugje kers met romige lagen zorgt voor een onweerstaanbaar lekker dessert. Deze chocolade trifle heeft een intense chocoladesmaak met een romige smaak in elke hap.
Kook Tijd 30 minutenmin
opstijven 3 uuruur
Totale Tijd 3 uuruur30 minutenmin
Gang Nagerecht
Wereldkeuken Engelse keuken, Europese keukens, Franse keuken
Hoeveelheid 2personen
Ingrediënten
Chocolademousse
100gramkookchocolademinimaal 70 procent cacao, in stukjes gebroken
15gramboter
2eetlepels slagroom
2eigelenmaat M
100mlslagroomstijfgeklopt
2eiwittenmaat M
Chocolademousse Trifle
2plakjesCake
4theelepelsKirsch
chocolade krullen garnering
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Chocolademousse
Doe de chocolade, boter en 2 eetlepels slagroom in een vuurvaste kom. En smelt de chocola au bain-Marie.
Laat de chocolade smelten en zet de kom dan op het werkblad.
Laat 5 minuten tot rust komen en meng alles goed door.
Roer met een spatel de eierdooiers één voor één door de chocolade.
2 eigelen
Meng de stijfgeklopte slagroom met een spatel door het chocolademengsel.
100 ml slagroom
Klop vervolgens met een mixer in een vetvrije kom de .
2 eiwitten
Schep 2 eetlepels eiwit door het chocolademengsel en meng met de spatel erdoor (zo went het mengsel aan de luchtige eiwitten).
Voeg dan de rest van de eiwitten toe en meng die met een spatel voorzichtig door de chocola.
Doe de mousse in een spuitzak en laat tenminste 3 uur opstijven in de koelkast.
Chocolademousse Trifle
Leg een half plakje cake onderin een glas en besprenkel met een theelepel kersenlikeur.
2 plakjes Cake, 4 theelepels Kirsch
Spuit een laagje mousse op de cake.
Leg de andere helft van de cake voorzichtig op de mousse en besprenkel met kersenlikeur.
Spuit een tweede laagje mousse op de cake.
Garneer met chocolade krullen.
chocolade krullen
NOTITIES
1. Pure Chocola: Gebruik pure kookchocolade. Dat smelt egaal en is dunner dan een reep chocola. Wanneer je echt niet anders in huis hebt, kun je ook een reep chocola gebruiken, maar het kan zijn dat je dan klontjes krijgt.2. Eiwitten:
Om de eiwitten stijf te kloppen is er een voorwaarde die belangrijk is: Er mag geen vet bij de eiwitten komen, anders krijg je ze niet meer stijfgeklopt. Dat betekent dat er geen eigeel bij het eiwit mag komen (dat is vet), ook niet een klein druppeltje. Daarnaast zorg je ervoor dat je mixhaken en kom voordat je ze gebruikt goed afwast met heet water en afwasmiddel en daarna goed afdroogt. Zo zorg je ervoor dat alles vetvrij is.
De eiwitten zijn voldoende stijf, wanneer je de kom ondersteboven houdt en er geen eiwit uitloopt.
Dit recept is gemaakt met rauwe eieren en dus niet geschikt voor zwangere vrouwen, oudere mensen met een slechte gezondheid en kinderen.
3. Kirsch: Gebruik je liever geen alcohol dan kun je ook kiezen voor bessensap of voor een karamelsiroop (die je ook in de koffie kunt gebruiken).4. Au bain-Marie: Zet een pan met water op (ongeveer een laag van 2 cm) en breng aan de kook. Hang boven het water een hitte bestendige kom, waar je de chocola en eventuele andere ingrediënten in doet en waar je ze zonder aan te bakken in kunt smelten.5. Variaties:
Fruitig: Voeg tussen de laag chocola en cake: plakjes aardbeien, verse frambozen of kersen toe. Dat smaakt niet alleen lekker, maar ziet er ook heerlijk uit.
Noten: Rooster wat noten, zoals amandel, hazelnoot of walnoten. Hak ze fijn en strooi dat op de chocolademousse, en tussen de lagen.
Cake: In plaats van cake kun je ook chocoladecake, Bastogne koek of brownies als tussenlaag gebruiken.
6. Tip: Gebruik doorzichtige glazen om de lagen goed te kunnen zien.7. Bewaren
Koelkast: Chocolade mousse trifle kun je tot 1 dag afgedekt bewaren in de koelkast.
Diepvries: Door de verschillende lagen is het niet aan te raden dit in te vriezen.