Geniet van deze heerlijke maaltijd met dit makkelijke recept voor gebakken zalm met kruidenboter. De zalm is perfect gebakken en de kruidenboter met rode wijn en sjalotjes geven de vis een heerlijke smaak. Ontdek de perfecte combinatie van smaken. Heerlijk verfijnd en elegant.
Voorbereiding 15 minutenmin
Kook Tijd 20 minutenmin
opstijven 1 uuruur
Totale Tijd 1 uuruur35 minutenmin
Gang Hoofdgerecht
Wereldkeuken Overige keukens
Hoeveelheid 4personen
Ingrediënten
Kruidenboter
100mlrode wijn
1sjalotjefijngehakt
75gramroomboterongezouten, kamertemperatuur
1eetlepelplatte peterselievers, fijngehakt
1teentjeknoflook
Gebakken zalm
zout en pepernaar smaak
1eetlepelroomboter
1eetlepelolie
4zalmfilets
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Kruidenboter
Schenk de rode wijn in een steelpannetje en voeg het gesnipperde sjalotje toe.
100 ml rode wijn, 1 sjalotje
Breng aan de kook op hoog vuur en laat inkoken tot twee eetlepels wijn.
Zet het vuur uit en laat afkoelen naar kamertemperatuur.
Roer de peterselie door de boter.
75 gram roomboter, 1 eetlepel platte peterselie
Pers het knoflookteentje boven de boter uit en roer dat, samen met het afgekoelde ui / rode wijn mengsel door de boter.
1 teentje knoflook
Zet de boter in de koeling, minstens 1 uur zodat hij goed opstijft.
Gebakken Zalm
Bestrooi de zalm met zout en peper naar smaak.
zout en peper
Verhit in een koekenpan de boter met de olie tot het goed heet is.
1 eetlepel roomboter, 1 eetlepel olie
Bak de zalm 3-4 minuten aan elke zijde.
4 zalmfilets
Haal uit de pan en serveer met een eetlepel kruidenboter.
NOTITIES
1. Rode wijn: Gebruik een volle rode wijn met een diepe smaak. Een Cabernet Sauvignon, of een Bordeaux. Je kunt de rode wijn eventueel ook door een Port wijn vervangen dan wordt de kruidenboter iets zoeter.2. Zalmfilet:
Heeft een stevige, vleesachtige smaak. Het heeft een unieke smaak, niet specifiek de smaak van vis.
De graatjes zijn verwijderd. Het is echter verstandig om er vanuit te gaan dat er altijd een graatje in kan zitten. Check vooraf en hou er ook rekening mee bij het eten.
De zalm controleer je door een vleesthermometer in het midden van de zalm te steken. Wanneer hij 55 °C aangeeft, is de zalm medium gebakken (het allerlekkerste). Mochten er zwangere vrouwen, zieke personen of kinderen mee-eten, bak de vis dan voor hen tot de kerntemperatuur 60 °C (done) is.
Gelijkmatig bakken: Zorg ervoor dat de pan goed heet is voor je de zalmfilets toevoegt. Hebben ze een huid, bak dan die zijde als eerste aan.
3. Ook lekker: In plaats van rode wijn kruidenboter is het ook erg lekker om de zalm te serveren met knoflookboter of een ravigotte saus.4. Restje over? Gebruik een restje zalm in een heerlijke lunchsalade. Of serveer in een broodje samen met sla en tomaat.5. Bewaren Koel de zalm snel af als je hem nog wilt bewaren en verwerk hem snel.
Koelkast: Bewaar de zalm in een luchtdichte verpakking in de koeling. Zo blijft hij tot twee dagen goed. De kruidenboter dek je af en kun je tot 4 dagen bewaren.
Diepvries: Bewaar de zalm in een diepvrieszak of doos. In de vriezer blijft hij tot 3 maanden goed. In een diepvriesdoos blijft de kruidenboter tot wel 2 maanden goed in de diepvries. Laat ontdooien in de koeling.
Opwarmen: Leg de zalm in een ovenschaal die je afdekt met aluminiumfolie. Zet 10-15 minuten in een voorverwarmde oven bij 190 °C of tot hij warm is. Of bak de zalm tot hij warm is in de koekenpan.