Ontdek een heerlijke verjaardagstraktatie met dit Irish coffee taart recept. Een romige, decadente cheesecake die is doordrenkt met de rijke smaken van koffie, whiskey en vanille. Perfect voor een verjaardag, speciale gelegenheid of om jezelf en je gasten te verwennen. Geniet van een heerlijk stukje overheerlijk gebak dat je makkelijk zelf maakt!
Kook Tijd 1 uuruur
Opstijftijd 3 uuruur
Totale Tijd 4 uuruur
Gang Zoete Baksels
Wereldkeuken Amerikaans, Europese keukens, Iers
Hoeveelheid 10personen
Apparatuur
Springvorm 20 cm doorsnede
Ingrediënten
Bodem
150gramBastogne koeken
100gramboterongezouten
Vulling
6blaadjesgelatine
150mlkoffie heet
5eetlepelssuiker
3eetlepelswhisky
150mlslagroom koud
200gramroomkaaskamertemperatuur
250mlvanille vla
Garnering
mokkaboontjesgarnering
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Bodem
Verkruimel de koekjes in een blender of in een zak door er met een deegroller op te slaan.
150 gram Bastogne koeken
Smelt de boter.
100 gram boter
Roer de gesmolten boter door de koekjes en verdeel het mengsel meteen over de bodem van een springvorm van 20 cm.
Druk het mengsel met de bolle kant van een lepel glad.
Plaats de bodem 15 minuten in de koelkast.
Irish coffee vulling
Week de gelatine enkele minuten in ruim koud water tot de blaadjes soepel zijn.
6 blaadjes gelatine
Los eerst de uitgeknepen gelatine in de hete koffie op en voeg dan de suiker toe. Roer tot de suiker is opgelost.
150 ml koffie, 5 eetlepels suiker
Schenk de whisky erbij en laat het mengsel 15 minuten afkoelen.
3 eetlepels whisky
Klop 150 ml slagroom lobbig (yoghurt dikte).
150 ml slagroom
Klop in een tweede kom de roomkaas met een mixer glad.
200 gram roomkaas
Voeg aan de roomkaas de vanillevla toe en klop tot het mengsel glad is.
250 ml vanille vla
Meng het koffiemengsel erdoor en mix zolang tot het roomkaasmengsel lobbig is.
Spatel de slagroom erdoor.
Verdeel de vulling over de taartbodem.
Laat de taart in de koelkast minimaal 3 uur opstijven.
Serveren
Verwijder de rand van de springvorm.
Versier met mokkaboontjes (en slagroom)
mokkaboontjes
NOTITIES
1. Bastognekoeken: Je kunt ook andere koeken zoals Maria koeken of Chocolade koekjes gebruiken.2. Gelatine:
Voor de cheesecake heb je 6 blaadjes gelatine of één eetlepel (= 9 gram) gelatinepoeder nodig.
Laat de gelatine weken voordat je hem toevoegt.
3. Tips
Door de verkruimelde koekjes met gesmolten boter te mengen en te laten uitharden in de koelkast krijg je een heerlijke krokante bodem.
Haal de roomkaas een uur voordat je hem toevoegt uit de koelkast. Daardoor wordt hij goed zacht en krijg je geen kontjes.
Klop slagroom als hij goed koud is. Daardoor stijft hij beter op.
4. Bewaren
Koelkast: Bedekt met plastic folie (of een passende deksel) en bewaar tot drie dagen in de koelkast. Laat 10 minuten op kamertemperatuur komen, voordat je hem aansnijdt.
Diepvries: De structuur van de Irish Coffee taart verandert als je hem invriest en dat is niet aan te raden!