Griekse Baklava met Filodeeg is een zoet dessert uit Griekenland, heerlijk gevuld met noten en specerijen. De knapperige filodeeg lagen, afgewisseld met lagen notenmix worden doordrenkt met een honing specerijen siroop. Dit geeft de Baklava zijn bekende smaak. En maakt het superlekker. Niet voor niets is dit één van de bekendste Desserts in Griekenland, dit is altijd lekker!
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Siroop
Maak de siroop wanneer je de baklava in de oven zet. Voor een goede baklava is het van belang dat OF de siroop OF de baklava gloeiend is. In dit recept is gekozen voor een gloeiendhete baklava en is de siroop iets afgekoeld.
Doe de ingrediënten voor de siroop in een steelpan en breng aan de kook.
300 ml honing, 300 ml water, 280 gram suiker, 1 stokje kaneel, 5 cm citroenschil, 2 kruidnagelen
Roer tot de suiker is opgelost en laat 10 minuten koken.
Zeef de siroop en zet het terzijde.
Samenstellen baklava
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Meng de noten, suiker en kruiden in een keukenmachine met messen en pulseer totdat je fijngemalen noten hebt. Wanneer je geen keukenmachine hebt probeer dan dit mengsel met een mes zo fijn mogelijk te snijden.
Smeer de bodem van het blik in met boter en leg een laag filodeeg erop.
120 gram boter, 20 vellen filodeeg
Smeer deze in met boter en leg er weer een laag op. Herhaal dit tot je vijf vellen hebt gestapeld.
Bestrooi dit met ⅓ deel van het fijngemalen notenmengsel.
Leg bovenop de notenmix een filodeeg vel en smeer deze in met boter. Herhaal dit tot je vijf lagen filodeeg hebt gestapeld. Strooi hierop ⅓ van het notenmengsel op. Leg hierop een filodeeg en smeer deze in met boter en herhaal dit vijf keer.
Strooi het restant noten hierop.
Leg op de laatste laag noten vijf vellen filodeeg die allemaal aan de bovenzijde met gesmolten boter zijn ingesmeerd.
Snij met een scherp mes de baklava drie keer verticaal door en daarna drie keer horizontaal.
Zet het bakblik in de oven gedurende 30 minuten.
Haal de baklava uit de oven en snij nogmaals met het mes over de snijnaden heen. Zet het weer terug in de oven gedurende 30 minuten. Wanneer de bovenkant goudbruin is, is de baklava klaar.
Haal de baklava uit de oven en giet de gekookte, nog warme siroop over de bovenzijde, waarbij je over de hele bovenkant giet. Het lijkt een grote hoeveelheid siroop, maar gedurende de nacht trekt het in de baklava.
Zet de baklava gedurende een nacht weg bij kamertemperatuur.
NOTITIES
1. Wil je dit recept maken? Bestel dan alle ingrediënten met één druk op de knop: 2. Filodeeg - Filodeeg zijn dunne blaadjes deeg op basis van bloem, water, olie en zout. Ze zijn ingevroren te koop bij de supermarkt. Let op bij het bewerken dat je de vellen snel gebruikt en afgedekt houdt, want ze drogen snel uit en breken daarbij makkelijk.3. OvenWanneer je onder- en bovenwarmte gebruikt zet je de temperatuur op 180 °C. Bij een heteluchtoven is 160 °C voldoende. Kun je kiezen gebruik dan onder- en bovenwarmte.4. Bewaren
Kamertemperatuur: Bewaar de baklava in een luchtdichte doos. Zo blijft hij tot 5 dagen goed.
Koelkast - Door de vochtigheid in de koeling zal de structuur van de baklava veranderen. Geen aanrader dus!
Diepvries - Ongebakken - Wrap de bakvorm in met plastic folie en bewaar de ongebakken baklava zo tot 1 maand in de diepvries. Laat het 1 uur bij kamertemperatuur (afgedekt) ontdooien en bak dan af.
Diepvries - Gebakken - Doe een stukje baklava in een diepvriesdoos en bedek de boven en zijkant met bakpapier. Leg er dan een tweede stukje op / naast. Herhaal dit tot je alle baklava in de doos hebt gepakt en sluit hem luchtdicht af. Zo kun je de baklava tot 3 maanden bewaren. Laat ontdooien in de koelkast.
5. De voedingswaarde is per stukje baklava, er van uitgaande dat je de baklava in 12 stukken snijdt.