Griekse Moussaka, aubergine gecombineerd met rundergehakt en kruiden in een heerlijk rijke tomatensaus, dit alles natuurlijk afgedekt met een romige béchamelsaus.
Voorbereiding 40 minutenmin
Kook Tijd 1 uuruur30 minutenmin
Totale Tijd 2 uuruur10 minutenmin
Hoeveelheid 8personen
Apparatuur
Vergiet
hetelucht oven of onder en bovenwarmte oven (in dat geval verhoog je de in het recept aangegeven temperatuur met 20 graden Celsius)
Ovenschaal 20 x 26 cm
Hapjespan
Ingrediënten
4aubergines
750gramrundergehakt
2uien fijngehakt
2tenenknoflook uitgeperst
400gramtomatenblokjes
70gramtomatenpuree
200mLrode wijn
1laurierblad
olijfolie
50gramboter
50grambloem
400mlmelk
1eidooier
50gramkaas geraspt
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Snij de aubergines in plakken van ongeveer 1 cm dik en bestrooi ze met zout. Leg ze op een rooster of in een vergiet en laat ze 30 minuten uitlekken.
Spoel af met water en dep droog met keukenpapier.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (wanneer je de moussaka meteen wilt eten, anders laat je deze stap achterwege).
Vet een ovenschaal in met wat olie.
Verhit een klein beetje olie in pan en bak de aubergine aan beide kanten tot ze lichtbruin en zacht zijn. Laat uitlekken op een bord op wat keukenpapier.
In een hapjespan schenk je een eetlepel olie.
Fruit de ui ongeveer 3 minuten aan tot ze net verkleuren en voeg de knoflook toe.
Laat nog 30 seconden bakken terwijl je roert en doe het gehakt erbij.
Bak dat bruin en rul.
Voeg de tomatenpuree toe en bak het geheel nog 2 minuten door.
Schenk dan het blikje tomaten en de wijn erbij en leg het laurierblad erboven op.
Breng aan de kook, zet het vuur laag en doe het deksel op de pan.
Laat het 20 minuten doorkoken, haal het deksel eraf en kook verder tot bijna alle vloeistof verdampt is.
Proef en breng op smaak met zout en peper.
In een sauspan smelt je de boter.
Voeg in één keer de bloem erbij terwijl je blijft roeren.
Bak het bloem boter mengsel ongeveer 2 minuten goed door.
Schenk dan de melk erbij terwijl je blijft roeren. Voeg eventueel wat melk toe als de saus te dik wordt.
Zet het vuur uit en roer de eidooier en de geraspte kaas door de béchamel saus.
Pak de ovenschaal en leg de helft van de aubergine op de bodem.
Schenk de gehakt tomatensaus op de aubergines.
Leg de rest van de aubergines op de gehakt tomatensaus.
Smeer de moussaka af met de béchamelsaus.
Bak 1 uur in de oven, tot de bovenkant mooi goudbruin is geworden.