Een Mexicaanse Nachoschotel met Kip is alles wat je lekker vindt aan de Mexicaanse koken in één ovenschotel. Met sappige kip, een heerlijke dot crème fraîche, Mexicaanse kruiden en een knapperige topping met nacho's en gesmolten kaas. Dit recept is heerlijk in het weekend, en makkelijk genoeg om doordeweeks te maken.
Voorbereiding 10 minutenmin
Kook Tijd 20 minutenmin
Totale Tijd 30 minutenmin
Gang Hoofdgerecht
Wereldkeuken Mexicaans
Hoeveelheid 4personen
Ingrediënten
Nachoschotel met kip
1uifijngesneden
2tenenknoflookuitgeperst
500gramkipfiletin kleine blokjes
1theelepelpaprikapoeder
1theelepelzout
¼theelepelchilipoeder
½theelepelgemalen nootmuskaat
400gramtomatenblokjes
300gramsperziebonengebroken
100mlcrème fraîche
180gramtortilla chips
100gramgeraspte kaasbelegen
Halloween stijl
2tortilla's
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Ovenschotel met kip
Verwarm de oven voor op 220 °C of 200 °C
Fruit het uitje in wat olie in een koekenpan ongeveer drie minuten op laag vuur.
1 ui
Voeg de knoflook toe en fruit nogmaals één minuut.
2 tenen knoflook
Voeg de kip toe en bak tot hij gaar is.
500 gram kipfilet
Schep de tomaten, kruiden en boontjes erbij en roerbak je vier minuten. Doe dit mengsel onder in een ovenschaal.
Maak de tortilla's kleiner. Gebruik een uitsteekvorm of maak driehoekjes.
2 tortilla's
Leg de tortillachips op de nacho's en bestrooi met de geraspte kaas. Bak 20 minuten in de oven.
NOTITIES
1. Nacho chips: Gebruik nacho chips (of tortilla chips) met kaassmaak voor nog meer smaak. 2. Kruiden: doordat je je kruidenmengsel zelf maakt (knoflook, uien, komijnpoeder, chilipeper en paprikapoeder), kun je zelf bepalen hoe sterk je de specerijen wilt. Wil je bijvoorbeeld de ovenschotel pittiger, dan kun je extra chilipeper toevoegen.3. Alternatieven:
Kipfilet - Je kunt dit ook met rundergehakt maken. En wil je vegetarisch dan kun je Vega kipfilet reepjes gebruiken.
Sperziebonen - Vervang de sperziebonen door een bonen mix. Ook mais is erg lekker als vervanger.
Tomatenblokjes - Je kunt verse tomaten gebruiken, maar die zijn echt op hun best in de zomer, wanneer ze in het seizoen zijn (anders zijn ze waterig). Gepelde tomaten zijn ook een goede vervanger, maar snij ze dan wat fijner, anders zijn ze lastig te verdelen in de saus.
Crème Fraîche - Gebruik voor minder calorieën de light variant. Ook kun je het vervangen door zure room.
4. Ook lekker: Serveer deze ovenschotel met kip en nacho's met een groene salade en rijst.5. Bewaren
Koelkast: Wanneer je de ovenschotel voor wil bereiden, bak je het vlees en de groenten al aan en gaar. Dit alles doe je in de ovenschaal en bewaar je in de koelkast. Je kunt het tot 2 dagen in de koeling bewaren. Top het pas op het laatst af met de nacho's en kaas, anders wordt het zacht.
Wanneer de ovenschotel met nacho's en kaas is gebakken, kun je hem niet meer bewaren.