Appeltaart Granola is een kommetje gevuld met gezoete gebakken appels met een knapperige zelf gebakken granola topping en gezouten karamelsaus. Het is het perfecte herfstontbijt. Elke hap is een mix van jouw favoriete herfstsmaken. En waarom is dit zo’n perfect ontbijt? Je hebt alleen simpele ingrediënten nodig, het is een makkelijk recept en het hele huis ruikt heerlijk. Serveer warm voor een heerlijk ontbijt dat echt bij het herfstseizoen hoort.
Voorbereiding 30 minutenmin
Kook Tijd 25 minutenmin
Totale Tijd 55 minutenmin
Gang Ontbijt
Wereldkeuken Overige keukens
Hoeveelheid 4personen
Ingrediënten
Granola
2eetlepelshoning
2eetlepelszonnebloemolie
75gram havermout
2eetlepelswalnotenfijngehakt
½theelepelkaneel
3eetlepels rozijnen
Gestoofde appels
3Granny Smithgeschild, kern verwijderd en in plakjes gesneden
2theelepelscitroensap
2eetlepelsbloem
1eetlepel boter
½theelepelspeculaaskruidenof koekkruiden
200mlappelsap
Topping
1portiegranola
25gramhavermout
50grambruine suiker
2 eetlepelsboter
4eetlepelskaramelsausoptioneel
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Granola
Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng in een kom de olie, honing, havermout, walnoten en kaneel.
Zet de ramekins op een bakplaat en bak ze 25 minuten in de oven.
Optioneel (maar wel heel lekker): schenk wat (gezouten) karamelsaus over de bakjes.
4 eetlepels karamelsaus
NOTITIES
1. Granny Smith: deze zure appel heeft nog een bite na het bakken. De friszure smaak combineert uitstekend met de zoete Granola. Je kunt ook kiezen voor een Jonagold appel. Gebruik geen stoofappel (zoals de Goudrenet), want die valt uit elkaar en dan krijg je appelmoes in plaats van taart.2. Speculaas kruiden: deze horen thuis in een Hollandse appeltaart, dus waarom zou je ze hier niet gebruiken. Je zou het kunnen vervangen door kaneel.3. BewarenEet dit ontbijt als het nog warm is. Helaas kun je het niet bewaren.De granola is wel langer houdbaar:
Kamertemperatuur - In een luchtdicht afgesloten pot is de Granola tot 2 maanden houdbaar.
Diepvries - Hoewel de structuur iets verandert, is het mogelijk om Granola in de vriezer te bewaren. Doe de Granola in een luchtdichte doos of zak (met zo min mogelijk lucht) en bewaar deze maximaal drie maanden in de vriezer.