Klaar voor een overheerlijk Japans avontuur in je eigen keuken? Proef de smaak en cultuur van Japan met Yakitori Spiesjes! Deze eenvoudig te bereiden, traditionele Japanse-stijl spiesjes met krokante, gegrilde kip met zoete en zoute saus zijn een heerlijke verwennerij.
Voorbereiding 10 minutenmin
Kook Tijd 15 minutenmin
Totale Tijd 25 minutenmin
Gang Hapjes en Snacks, Hoofdgerecht
Wereldkeuken Aziatisch, Japans
Hoeveelheid 20spiesjes
Ingrediënten
180mlJapanse sojasaus
120mlwater
2eetlepelsmirin
2eetlepelsrijstazijn
120gramdonkerbruine basterdsuiker
2cmverse gemberschil eraf en geraspt
1teentje knoflookuitgeperst
1kilo kipfiletin blokjes van 1 x 1 cm
2lente uitjesfijngesneden
2theelepelssesamzaadgeroosterd
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Verwarm de grill in de oven op gemiddelde hitte.
Meng de sojasaus, water, mirin, rijstazijn, donkerbruine suiker, gember en knoflook in een pan en roer tot je een gladde saus hebt.
180 ml Japanse sojasaus, 120 ml water, 2 eetlepels mirin, 2 eetlepels rijstazijn, 120 gram donkerbruine basterdsuiker, 2 cm verse gember, 1 teentje knoflook
Verwarm op gemiddeld vuur tot hij aan de kook is, terwijl je blijft roeren. Wanneer de saus indikt, sudder je nog een minuut. Zet het vuur dan uit en doe 200 ml in een schaaltje. Zet de rest even weg.
Rijg de kip aan de bamboestokjes en leg in een ovenschaal. Ga door tot alle kipfilet op is.
1 kilo kipfilet
Bestrijk de spiesjes aan beide zijde met ongeveer de helft van de saus uit het schaaltje. Zet 4 minuten onder de grill. Draai de spiesjes om en grill nogmaals 4 minuten.
Bestrijk de spiesjes weer aan beide zijden met de saus en gril 2 minuten. Draai om en grill nogmaals 2 minuten. De spiesje hebben nu een kerntemperatuur van 74 °C. Is dit nog niet het geval herhaal het grillen tot de spiesjes gaar zijn.
Haal onder de grill vandaan en dek af met aluminiumfolie. Laat 5 minuten staan.
Schenk de saus die je apart hebt gezet over de kip en garneer met lente-ui en geroosterde sesamzaadjes. Serveer!
2 lente uitjes, 2 theelepels sesamzaad
NOTITIES
1. BBQ / Grillpan: Zorg er dan voor dat je tussendoor de spiesjes bestrijkt met yakitori saus, zodat het vlees niet uitdroogt.2. Kip
Naast kipfilet kun je ook kippendij, kipgehakt of kippenlevertjes gebruiken. In plaats van te garneren met lente-ui kun je de lente-ui ook tussen de blokjes kip rijgen.
De spiesjes zijn gaar als de kerntemperatuur 74 °C is. Haal de schaal dan onder de grill vandaan (anders droogt de kip te ver uit) en laat 5 minuten afgedekt staan. Door de kip na het grillen 5 minuten te rusten krijgt hij nog meer smaak.
3. Bamboe spiesen: Leg de bamboestokjes voor het rijgen 30 minuten in koud water. Zo verbranden ze niet.4. BewarenLaat de kip en saus snel afkoelen voordat je hem gaat bewaren.
Koelkast: Bewaar de spiesjes met saus 3 dagen afgedekt in de koeling.
Diepvries: De spiesjes en saus kunnen ook ingevroren worden, gedurende 2 maanden in een afgesloten diepvriesdoos (een zak zou ik niet gebruiken omdat daar de puntjes van de bamboespietjes doorheen kunnen prikken). De smaak blijft heerlijk, maar de saus wordt door het vriezen minder dik.