Spinnen cupcakes met mascarpone frosting is een smeuïge chocolade cupcake met een toefje mascarpone frosting en daarop suikerspin. Een traktatie die met Halloween hoge ogen gooit. En is het geen Halloween? Dan is deze cupcake met mascarpone frosting zonder de extra's ook onweerstaanbaar lekker!
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C
Doe de cupcake vormpjes in het blik.
Smelt de boter met de suiker in een steelpannetje bij laag vuur. Schenk in een vuurvaste kom.
120 gram boter, 180 gram suiker
Meng het botermengsel vervolgens 5 minuten op gemiddelde snelheid met de mixer.
Meng de cacao met het hete water tot je een glad papje krijgt.
4 eetlepels cacao, 75 ml heet water
Voeg het ei, de vanille en het cacaopapje toe aan het botermengsel, terwijl je mixt.
2 eieren, 1 theelepel vanille extract
Zet de mixer snelheid naar laag.
Schep het zelfrijzend bakmeel en zout erbij en mix tot het net is opgenomen.
150 gram zelfrijzend bakmeel, ¼ theelepel zout
Voeg als laatste de zure room toe en meng.
6 eetlepels zure room
Verdeel het beslag over de cupcake vormpjes.
Bak 20 minuten in de oven, laat 5 minuten staan en haal ze dan uit de bakvorm.
Laat verder afkoelen naar kamertemperatuur.
Mascarpone frosting
Doe de slagroom, mascarpone en poedersuiker in een kom en mix op gemiddelde tot hoge snelheid tot het stijf is geslagen.
200 ml slagroom, 200 gram mascarpone, 50 gram poedersuiker
Optioneel: wil je een gekleurde frosting voeg aan deze stap de gewenste kleur toe. Maak het iets intenser dan je uiteindelijk wilt, want je gaat dadelijk nog met mascarpone mengen en dat zal de kleur iets verzachten.
kleurstof
Doe in een spuitzak en spuit een toef op de cupcake. Ik gebruikte hiervoor Wilton tip 1A.
Garnering (optioneel)
Doe wat suikerspin op de frosting en garneer met een spin (wel even iedereen waarschuwen dat die niet eetbaar is).
suikerspin
Strooi wat gekleurde suiker op de suikerspin
gekleurde suiker
NOTITIES
1. Wil je dit recept maken? Zet dan snel alle ingrediënten op je boodschappenlijstje met één druk op de knop: 2. Suikerspin kun je krijgen bij online snoepwinkels zoals bijvoorbeeld Jamin3. Vanille-extract - Als je aan kunt komen, gebruik dan echt vanille-extract, wat net een wat diepere smaak heeft als vanillearoma. Via dit recept kun je zelf vanille-extract maken (en zeker als je veel bakt echt een aanrader, want hier kun je een goede tijd mee vooruit).4. - Over mixenMix je beslag niet te veel en/of te lang. Als het te veel lucht bevat, zal het beslag te snel rijzen in de oven en in het midden instorten als het klaar is. Hou de tijden en beschrijvingen in het recept aan.5. - OventemperatuurGebruik bij voorkeur onder- en bovenwarmte. Stel bij gebruik de temperatuur in op 160 °C. In een heteluchtoven is 140 °C voldoende.Bak je cupcakes in het onderste derde deel/midden van je oven. Ze hebben meer kans om te verbranden als je ze bovenin de oven bakt.6. - GaarheidOvens zijn inconsistent in warmte (soms zijn ze kouder dan de aangegeven temperatuur, andere keren worden ze heter). En als je je oven nog niet zo goed kent, controleer dan de cupcakes twee minuten voor het einde van de baktijd op gaarheid. Dat kan op drie eenvoudige manieren:
Schud de vorm lichtjes. Als de bovenkant van de cupcakes bewegen, zijn ze nog niet klaar.
Druk met je vinger op het midden van een cupcake. Als de afdruk meteen terug veert, is de cupcake klaar. Als er een kuiltje zichtbaar blijft, moeten ze iets langer bakken.
Prik een tandenstoker in het midden van een cupcake. Als deze er schoon en droog uit komt, zijn de cupcakes gaar
7. Bewaren
Koelkast - Cupcakes zonder topping: Wikkel de cupcakes in plastic folie of bewaar ze drie dagen in een luchtdichte trommel.
Diepvriezer - Cupcakes zonder topping: je kunt de cupcakes invriezen. Wikkel ze eerst in aluminiumfolie en doe alles in een zak of luchtdichte verpakking. Zo kun je ze maximaal twee maanden bewaren.
Chocolade cupcakes met mascarpone frosting: Als je de mascarpone topping hebt aangebracht, kun je ze niet goed meer bewaren. Je kunt ze een paar uur in de koelkast bewaren.
8. - De voedingswaarde is per cupcake, inclusief topping.