Vergeet gebakken aardappels, deze aardappelgratin is het recept dat je wilt maken! Het top recept van alle aardappel recepten! Deze Franse klassieker maak je door laagjes aardappels met knoflook, melk, boter en Emmentaler kaas te mengen. En doordat je melk in plaats van slagroom gebruikt is het een slanke versie!
Voorbereiding 10 minutenmin
Kook Tijd 1 uuruur15 minutenmin
Totale Tijd 1 uuruur25 minutenmin
Hoeveelheid 6personen
Apparatuur
hetelucht oven of onder en bovenwarmte oven (in dat geval verhoog je de in het recept aangegeven temperatuur met 20 graden Celsius)
aluminiumfolie
Ovenschaal 20 x 26 cm
Ingrediënten
1eetlepelboter om de ovenschaal in te vetten
1teentje knoflook
1200gramaardappelschijfjes voorgekookt
¾theelepelzoutnaar smaak
⅛theelepel peper
200gramemmentaler geraspt
500mlmelk
Topping
2eetlepelsboter kamertemperatuur
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Beboter een ovenschaal met 1 eetlepel boter.
Pel het teentje knoflook en snij deze doormidden. Wrijf de ovenschaal in met het doorgesneden teentje knoflook.
Verdeel ⅓ van de aardappelschijfjes over de bodem.
Bestrooi met ⅓ deel van de kaas en breng op smaak met zout en peper.
Herhaal dit nog 2 maal (aardappel laagje en vervolgens de kaas).
Giet de melk voorzichtig in de ovenschaal.
Verdeel 2 eetlepels boter in kleine blokjes en leg die op de bovenste laag.
Doe een aluminium folie over de ovenschaal en zet hem 1 uur in de oven.
Haal de folie van de schaal en laat hem nog 15 minuten bakken, zodat de bovenste laag kaas mooi bruin wordt.
NOTITIES
1. Wil je aardappelgratin met Emmentaler maken? Bestel dan alle ingrediënten met één druk op de knop: 2. Zout - Gebruik voldoende zout in dit recept. Door het gebruik van de melk, wordt de zoutsmaak iets afgezwakt en wordt het anders vlug flauw.3. Melk - Deze aardappelgratin is al veel slanker als de klassieke variant omdat er volle melk wordt gebruikt in plaats van slagroom. Maar hij is zeker ook erg lekker met halfvolle melk.4. Aardappels - Gebruik kruimige aardappelen, het liefst voorgekookt, in schijfjes. Heb je geen voorgekookte aardappelen? Schil de aardappelen en snij ze in schijfjes. Breng een pan water aan de kook en voeg de aardappels toe. Kook ze vervolgens tien minuten. Laat uitlekken en afkoelen, zodat je ze makkelijk kunt vastpakken.5. Vervangen - Emmentaler - In plaats van Emmentaler kun je ook Gruyère, een belegen kaas of Mozzarella gebruiken (de laatste heeft een stuk minder smaak).Melk - Vervang de melk door room voor een vollere smaak. Wil je nog slanker? Gebruik dan halfvolle melk.6. Bewaren - Je kunt de aardappelgratin een uur "voorbakken" en vervolgens afgedekt gedurende een dag in de koelkast bewaren. Je hoeft vervolgens de aardappelgratin 30 minuten bij 200 °C af te bakken.Aardappel gratin blijft 2 dagen afgedekt goed in de koeling.Je kunt afgekoelde aardappel gratin ook invriezen. Het blijft dan 2 maanden goed in de diepvries. Zorg ervoor dat je de aardappelgratin invriest in een diepvries bak of zak. Laat ontdooien in de diepvries. Het is wel zo dat de structuur van de aardappels door het invriezen iets zal veranderen.7. Nutrition -Dit recept is voldoende voor zes volwassenen. De aangegeven voedingswaarden zijn per persoon.