Hou je van comfort food dan vind je dit Iers Stoofvlees met Guinness echt heerlijk. Want dit is zoals een ovenschotel hoort te zijn. Het vlees valt uit elkaar en het Guinness bier geeft de saus een rijke diepe smaak. Op smaak gebracht met Cheddar kaas onder een dakje van bladerdeeg.
1takjeverse rozemarijnris de naalden van het takje en hak ze fijn
3tenenknoflookuitgeperst
1eetlepelboter
2stengelsbleekselderijin kleine blokjes gesneden
5wortelsin kleine blokjes gesneden
1eetlepelbloem
500 gramrunderlappenin blokjes van 2 × 2 cm gesneden
500mlGuinness
500mlrunderbouillonEventueel extra indien het vlees niet onder staat, afgekoeld
50gramCheddar kaasgeraspt
Topping
8plakkenbladerdeeg
1eimaat S
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Iers Stoofvlees met Guinness
Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C
Schenk de olie in de pan en laat goed heet worden.
1 eetlepel zonnebloemolie
Doe de uien in de pan, bestrooi met zout en peper en bak 3 minuten tot ze glazig zijn.
3 uien, ¼ theelepel zout, ⅛ theelepel peper
Voeg de rozemarijn en knoflook toe en roerbak die 3 minuten mee.
1 takje verse rozemarijn, 3 tenen knoflook
Laat 1 eetlepel boter smelten in de pan.
1 eetlepel boter
Schep de bleekselderij en wortel erbij en bak 3 minuten.
2 stengels bleekselderij, 5 wortels
Haal alles met een schuimspaan uit de pan en doe dit alvast in de ovenschaal.
Bestuif het vlees met bloem.
1 eetlepel bloem
Bak in het achtergebleven boter/olie mengsel het vlees aan ongeveer 3 minuten aan beide zijden, totdat het mooi bruin is.
500 gram runderlappen
Doe vervolgens het vlees, inclusief alle sappen in de ovenschaal en schenk de Guinness erbij.
500 ml Guinness
Schenk de runderbouillon in de ovenschaal tot het vlees net onder staat.
500 ml runderbouillon
Roer alles goed door zodat de smaken kunnen mengen.
Dek de ovenschaal af met een deksel (of aluminiumfolie).
Zet de schaal 2 uur in de oven.
Stap 2 Iers Stoofvlees met Guinness
Haal de stoofschotel uit de oven en roer er de helft van de cheddar door heen.
50 gram Cheddar kaas
Strooi de andere helft van de cheddar over de stoofschotel.
Klop het ei los met een vork.
1 ei
Bedek de bovenkant van de ovenschaal met bladerdeeg.
8 plakken bladerdeeg
Optioneel: Halloween style
Maak van een plakje bladerdeeg een jack-o-lantern gezicht van (of een ander versiersel) en plak die met het losgeklopte ei op het bladerdeeg dakje (zie foto) Het hoeft niet netjes.
Als er nog bladerdeeg buiten de rand hangt kun je dat afknippen. Of je maakt een mooi motief door bijvoorbeeld met een vork een mooie rand te drukken in het deeg.
In de oven
Bestrijk het bladerdeeg dak met losgeklopt ei.
Zet de ovenschaal terug in de oven en bak nog 40 minuten bij 180 °C of 160 °C
NOTITIES
1. Wil je dit recept maken? Bestel dan alle ingrediënten snel en eenvoudig met één druk op de knop: 2. Runderlappen - In dit recept zijn runderlappen gebruikt. Maar je kunt ook hachee vlees of riblappen gebruiken. Origineel wordt in deze Stew lamsvlees gebruikt. Maar ik hou van rundvlees.3. Cheddar - Een Engelse oranje kleurige kaas die pittig smaakt. Deze runder pie heeft een stevige kaas nodig. Wil je hem vervangen dan zou je eventueel Gruyère kunnen gebruiken.4. Bladerdeeg - Om de ovenschaal mee af te dekken en te zorgen dat alle smaken in de saus blijven. Voor het beste effect gebruik je roomboter bladerdeeg.5. Bewaren
Koelkast - De Guinness en steak pie blijft 2 dagen goed in de koelkast. Je kunt ook restjes invriezen.
Diepvries - Pak de ovenschotel met Iers stoofvlees en Guinness in twee lagen folie. De pie blijft 2 maanden goed in de diepvries. Laat de runder pie ontdooien in de koelkast.
Opwarmen - Dek de schaal af met aluminium folie en verwarm minimaal een dertig minuten op 160 °C. Check of dat het goed warm is, en anders verwarm het nog eens een extra tien minuten.
6. Oven - Wanneer je onder- en bovenwarmte gebruikt zet je de temperatuur op 180 °C. Bij een heteluchtoven is 160 °C voldoende. Kun je kiezen gebruik dan onder- en bovenwarmte.7. De voedingswaarde is per persoon, uitgaande dat het Iers stoofvlees met Guinness met zes personen wordt gegeten. En zonder bijgerechten.