Schenk het water bij de ingrediënten en laat het geheel aan de kook komen. Laat dit vervolgens een uur sudderen.
2500 milliliter water
Schep het vet en andere onregelmatigheden die boven zijn komen drijven af.
Verwijder de kip en laat de bouillon nog 1,5 uur verder koken. (De kip kun je gebruiken in een ander gerecht, of als vulling bij kippensoep.)
Zeef vervolgens de bouillon.
Meet de bouillon in een maatbeker.
Er zou rond de 2 liter bouillon moeten zijn. Is dit nog meer dan heeft het nog even tijd nodig om verder in te koken.
Vervolgens de soeppan in een teil of afwasbak met koud water zetten en zonder deksel snel laten afkoelen.
De bouillon is klaar voor gebruik in andere gerechten of als basis voor een soep.
NOTITIES
1. Tips:
Een eenvoudige manier om de kruiden te binden is het volgende: Pak een van de buitenste bladeren van de prei. Leg op een helft de tijm, peterselie en laurierblad. Vouw de andere helft eromheen en bindt het geheel vast.
De peperkorrels zijn prima bij elkaar te houden in een thee-ei. Wanneer je de groenten aan de kippen wilt voeren, is het een eenvoudige manier om de peper te verwijderen.
Je kunt het vet afscheppen met een schuimspaan of lepel.