Vandaag een heerlijk recept met een onverwachte smaakcombinatie: Gorgonzola Quiche met appel. Dit is geen gewoon recept, maar een hartige taart waarbij zoet en hartig samenkomen. Een fantastische combi.Het geheim van dit recept ligt in de samensmelting van smaken van de gorgonzola, sappige appel en zacht gekarameliseerde uien. Een heerlijk gerecht voor een lunch of buffet, deze gorgonzola appel quiche.
Voorbereiding 50 minutenmin
Kook Tijd 40 minutenmin
Koelen 3 uuruur
Totale Tijd 4 uuruur30 minutenmin
Gang Hoofdgerecht, Lunch Recept, Quiche en Hartige Taart
Wereldkeuken Europese keukens, Franse keuken
Hoeveelheid 8personen
Ingrediënten
Quiche deeg
130grambloem
⅛theelepelzout
60mlolijfolie
60mlijswaterwater met ijsklontjes gekoeld
Vulling quiche
1eetlepelroomboterongezouten
1kleineuifijngesneden
160mlslagroom
2eierenmaat L
1portiequiche deeggekoeld, zie boven
1appelElstar of Jonagold, geschild, zonder kern. In blokjes.
60gramGorgonzola kaasIn blokjes gesneden
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Quiche deeg
Meng de bloem en het zout in de keukenmachine met mes.
130 gram bloem, ⅛ theelepel zout
Voeg de olijfolie toe.
60 ml olijfolie
Pulseer en voeg dan ijswater toe.
60 ml ijswater
Pulseer nogmaals, tot het deeg loslaat van de wand.
Laat het deeg minimaal 2 uur koelen in de koelkast
Maak een ronde lap met een doorsnede 25 cm van het deeg. Druk dat in de quiche vorm van 20 cm doorsnede.
1 portie quiche deeg
Het teveel aan deeg kun je met een schaar of een scherp mes weghalen.
Prik met een vork gaatjes in het deeg, zodat de lucht kan ontsnappen.
Leg bakpapier of aluminiumfolie op het deeg en vul dat met bakerwten (en als je die niet hebt, kun je ook gewoon spliterwten gebruiken.
Koel de bakvorm met deeg 1 uur in de koelkast. Verwarm na een half uur de oven voor op 200 °C of 180 °C
Bak het deeg 20 minuten, haal de vulling en folie of bakpapier eruit en bak nog 3-4 minuten zodat het deeg goudbruin wordt.
Vulling Quiche
Smelt de boter in de pan en bak de ui op laag vuur 10 minuten, terwijl je af en toe roert.
1 eetlepel roomboter, 1 kleine ui
Meng in een schaal de eieren met de slagroom.
160 ml slagroom, 2 eieren
Bedek de bodem met de ui.
Verdeel de appel de kaas hierover.
1 appel, 60 gram Gorgonzola kaas
Giet het slagroom/ei mengsel over de quiche en zet de quiche in de oven.
Bak de quiche 30 tot 40 minuten (tot hij vast is en lichtbruin van kleur).
NOTITIES
1. Gorgonzola: Heb je geen gorgonzola in huis? Voor dit recept kun je elke blauwschimmelkaas gebruiken.2. Ui
Wil je een mooi kleureffect, gebruik dan een halve rode ui in plaats van een normale ui.
Wanneer je de ui aanfruit wordt hij heerlijk zoet.
3. Voorbereiden en bewaren restjes
Deze gorgonzola appel quiche kan de dag tevoren worden bereid. Bak hem dan 25 minuten (met vulling) en laat hem afkoelen tot kamertemperatuur. Bewaar hem verder in de koeling. Warm het de volgende dag op in 15 tot 20 minuten bij 200 °C.
Je kunt de half afgebakken quiche (25 minuten met vulling voorbakken, laten afkoelen naar kamertemperatuur en bewaren in de koeling). Dit kun je maximaal 2 dagen bewaren.
Je kunt de half afgebakken quiche invriezen, laten afkoelen en goed verpakken en tot maximaal 1 maand invriezen.