Een lekkere witlofschotel met spekjes staat in de oven te pruttelen. Een heerlijk recept, zodat zelf mijn kinderen het lusten. De basis: witlofstamppot die gerold is in een heerlijk plakje ham. De stamppot is op smaak gebracht met spekjes, kaas en salie. Laat het gratineren in de oven en je hebt een makkelijk en lekkere avondmaaltijd.
Voorbereiding 10 minutenmin
Kook Tijd 40 minutenmin
Totale Tijd 50 minutenmin
Hoeveelheid 4personen
Apparatuur
hetelucht oven of onder en bovenwarmte oven (in dat geval verhoog je de in het recept aangegeven temperatuur met 20 graden Celsius)
Ingrediënten
3-4stronken witlof
1kgaardappelen
75gramspekjes
120gramkaas jong belegen, in blokjes
120gramkaas jong belegen, geraspt
2eetlepelssalie vers, in stukjes gesneden
1eetlepel boter
200gramhamzoals Yorkham of been ham, vleeswaren in plakjes
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Breng een pan water aan de kook met ongeveer 5 cm water.
Schil de aardappelenen en was ze. Snij ze zodat ze ongeveer even groot zijn.
Doe de aardappelen in de pan en breng het water aan de kook. Zet het vuur laag en kook de aardappelen 10 minuten.
Maak ondertussen de witlof schoon en verwijder de bittere kern.
Voeg de witlof toe aan de pan met aardappelen en laat alles nog 10 minuten koken.
Bak de spekjes uit in eigen vet.
Stamp de aardappelen met de witlof met de pureestamper fijn (niet de mixer anders krijg je snot).
Roer door de stampot de boter, blokjes kaas, salie en de spekjes en breng op smaak met zout en peper.
Leg op elk plakje ham twee eetlepels stampot en rol de ham met vulling op.
Leg de rolletjes in een ovenschaal en bestrooi deze met de geraspte kaas.
Zet ongeveer 20 minuten in de oven, totdat de kaas gesmolten is.
Smakelijk eten.
NOTITIES
Je kunt de bittere kern van de witlof ook verwijderen door het kontje eraf te snijden en de kern met een appelboor te verwijderen.
Vind je witlof nog te bitter, voeg dan 50 ml melk aan het water toe, waarin je de witlof en aardappels kookt.
Gebruik een puree stamper in plaats van een mixer om de stamppot te pureren. Met een mixer krijg je een lijmachtige substantie. Niet lekker dus.
In plaats van ham, kun je ook gerookte ham, zoals Parmaham of Coburgerham kiezen.
In plaats van belegen kaas, kun je ook Emmentaler of Gruyere gebruiken. Beide kazen zijn ook heerlijk om te gratineren.
Heb je geen verse salie? Gebruik dan 1 theelepel gedroogde salie.