Dit recept voor een heerlijk gemarineerd varkenshaas spiesje (bereidt op de bbq) met een komkommer wortel salade is een heerlijk vakantie recept.
Voorbereiding 20 minutenmin
Kook Tijd 5 minutenmin
marineren 1 uuruur
Totale Tijd 1 uuruur25 minutenmin
Hoeveelheid 4persons
Apparatuur
bbq of grill
Ingrediënten
Wortel komkommer Salade
3wortels
1eetlepelzeezout
3eetlepelsazijn
2theelepelssuiker
1kropijsbergsla
1komkommer
Gemarineerde Varkenshaasspiesjes
500gramvarkenshaas
3eetlepelsketjap manis
1eetlepelazijn
1theelepelsuiker
3eetlepelsolijfolie
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding Marinade:
Meng voor de marinade voor de varkenshaas de sojasaus, azijn, suiker en olijfolie tot een papje.
Snij de varkenshaas in blokjes van 1.5 bij 1.5 cm.
Doe de varkenshaas bij de marinade en zorg ervoor dat alle stukjes vlees met de marinade bedekt zijn.
Laat tenminste 1 uur in de koelkast marineren.
Rijg aan spiesen. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
Voorbereiding Salade
Voor de dressing verwarm je in een pannetje op laag vuur de azijn en meng je de suiker erdoor. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Schrap de wortels.
Snij de onder- en bovenzijde van de wortel.
Snij de wortel in julienne reepjes (reepjes met als lengte en dikte de omvang van een lucifer). Doe de wortel in een vergiet en strooi het zout erover.
Meng goed en laat 10 minuten staan.
Schil ondertussen de komkommer.
Snij ook de komkommer in julienne reepjes en doe die in een kom.
Spoel na 10 minuten de wortel af met water en droog goed af.
Meng de wortel met de komkommer.
Doe de dressing bij het komkommer/wortel mengsel. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
Bereiding
Zorg ervoor dat de skottelbraai met het rooster of de bbq gereed staat.
Leg de spiesen hierop en grill de spiesen tot de varkenshaas net nog een beetje rosé is (ongeveer 4 minuten per kant)
Leg ondertussen op elk bord een blaadje ijsbergsla, met de holle kant naar boven.
Schep de salade hierin.
Leg de spies op het bord en serveer met brood.
NOTITIES
Snij het vlees in blokjes van dezelfde grootte. Zo zullen ze ook tegelijkertijd gaar zijn en dat maakt de spies veel lekkerder.
In bijna alle marinades, zo ook in deze, zul je een zuur aantreffen (hetzij wijn, azijn of een sinaasappelsap en dergelijke). Dit zorgt ervoor dat het bindweefsel oplost en het daardoor het vlees malser wordt. Hoe meer bindweefsel hoe langer je marineert. In dit geval marineren we een uur.
Om te zorgen dat het saté stokje niet verbrandt tijdens het barbecuen leg je de stokjes voor het rijgen een uur in een bak water.
De meeste smaak van een wortel zit net onder de schil. Schraap dus liever de wortel met een mesje in plaats van snijden. Zo blijven ze veel lekkerder.
Door zout toe te voegen aan groenten onttrek je vocht. Daardoor zul je een intensere smaak krijgen.