Geniet van de heerlijke smaak van zelfgemaakte scones met aardbeien en room. Ontdek dit makkelijke recept voor deze Engelse klassieker. Perfect voor een high tea, maar ook voor ontbijt, brunch of gewoon een zoete lekkernij.
Voorbereiding 20 minutenmin
Kook Tijd 10 minutenmin
Totale Tijd 30 minutenmin
Gang Zoete Baksels
Wereldkeuken Engelse keuken, Europese keukens
Hoeveelheid 6scones
Ingrediënten
Scones
140grambloem
2theelepelsbakpoeder
⅛theelepelzout
1eetlepelsuiker
2eetlepelsboter bevroren geraspt
120mlmelkkoud
1theelepelvanille-extract
1eetlepelmelkvoor glazuur
Vulling
6eetlepelsaardbeienjam
200mlslagroomstijfgeklopt
10aardbeienin plakjes gesneden
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Scones
Verwarm de oven voor naar 240 °C of 220 °C.
Zeef de droge ingrediënten (bloem, suiker, bakpoeder en zout) drie keer.
Wrijf de bevroren boter erdoorheen totdat je een soort van grove broodkruimels krijgt (erwt grootte).
2 eetlepels boter
Voeg het vanille-extract en melk in een keer toe.
120 ml melk, 1 theelepel vanille-extract
Meng met een houten lepel tot je een plakkend deeg krijgt. Hoe natter het deeg, hoe luchtiger zullen de scones worden!
Leg het deeg op een licht bebloemde ondergrond en bebloem de bovenkant licht.
Om een gelaagd effect in je scones te krijgen, vouw je het deeg in plaats van kneden. Doe dit in totaal 4 tot 5 keer.
Druk het deeg in een rechthoek van ongeveer 15 bij 10 cm ( 2 cm dik).
Pak een ronde uitsteker met een doorsnede van 5 cm en druk een scone uit het deeg (niet de uitsteker draaien dan wrijf je de naden dicht en leg de scones voorzichtig op een bakplaat (niet aandrukken).
Wanneer alle scones zijn uitgestoken en er nog deeg over is, vouw het deeg kleiner. Steek uit het resterende deeg nog meer scones.
Bestrijk de bovenkant met melk en bak ze gedurende 10 minuten in de oven.
1 eetlepel melk
Vulling
Snij de scones open en smeer op de onderzijde aardbeienjam.
6 eetlepels aardbeienjam
Schep 1 eetlepel slagroom daarop en wat schijfjes verse aardbeien.
200 ml slagroom, 10 aardbeien
Leg de bovenkant erop en bestrooi met poedersuiker.
NOTITIES
1. Tips
Zorg dat de oven goed voorverwarmt, is en het deeg heel koud is. Daardoor worden de scones luchtig en romig.
Draai niet te veel met de uitsteker, want daarmee druk je de lagen van het deeg dicht.
2. Aardbeien: In plaats van aardbeien kun je elk ander zacht fruit gebruiken. Dit is dus ook superlekker met bramen, bessen en frambozen.3. Vanille-extract: Gebruik natuurlijk vanille-extract. Met dit vanille-extract recept maak je dat makkelijk zelf.4. BewarenVerse scones zijn het allerlekkerste en het advies is om ze niet te bewaren.
Scones - Maak de scones in de ochtend en bewaar ze afgedekt in de koeling op een bakplaat. Zo hoef je ze alleen nog maar in de oven te schuiven om af te bakken.